PANAS BERAPI HARI INI :: albanjari Online's Feed ::

:: EDISI BUKAN BIASA-BIASA :: TUNGGU PAPARAN 2016

HOT ! (1) Malaysia malu Islam sebagai agama rasmi ?

Oleh : radens albanjari | 3 Dis


Memalukan ! Mana pemimpin UMNO yang julang kata ISLAM itu agama utama untuk negara? Retorik sungguh mereka yang bermuka-muka. Rakyat Malaysia khususnya yang beragama Islam ditipu dan dibohongi. Orang kampung jangan diharaplah..terus-terusan di tipu UMNO dulu kini dan selamanya. Tunggu dulu..baca sampai habis apa yg mahu dipaparkan di sini. Jangan baca sekerat2 macam ulama' UMNO. Jangan pula sekadar menjadi zamry yang hanya mengusung kitab kamus Dewan, tapi tidak mengerti tentang apa itu 'ancak'. 

2 hari lalu di Sidang DUN Perak, bukan main garang Adun2 UMNO memekik dan memetik fakta bahawa hebatya kerajaan Malaysia dibawah tunjang parti UMNO dan BN membina masjid dan surau. Apa orang PAS buat..yellek katanya. Hal ini dimuntahkan kerana menyaingi hujah Nizar berkaitan peruntukan RM10 juta bagi pembangunan masjid dan surau, adakah bajet sebanyak itu sekadar untuk mencantikkan/kosmetik sahaja ? Pengisian nya bagaimana pula ? UMNO gagal menjawabnya. Sekadar pusing sana dan pusing sini. Tidak ubah seperti kera bunting yang masih gian nak berlaki.

Rakyat islam Malaysia wajar untuk tahu bahawa sangat jelek perilaku mereka-mereka yang bekerja dibawah Kementerian Pelancongan Negara berhubung apa yang berlaku di Malaysia Pavillion Shanghai. Lihat sahaja apa yg berlaku di Shanghai World Expo 2010 baru-baru ini. Jangan fikir jika expo itu beribu batu jauh dari Malaysia, tidak ada siapa yang tahu kerja-kerja biadap Kementerian ? Catatan Kembara Dr. Maza ada jawabnya. Baca apa yang diluahkan beliau. 

Rupanya Kementerian Pelancongan malu untuk merujuk ISLAM itu agama besar di Malaysia. Buang ribuan juta RM bina masjid cantik-cantik, tapi sekadar retorik untuk kesinambungan kuasa politik buat mengaburi mata rakyat didalam negara melihat hebatnya pemimpin UMNO membangunkan dan memartabatkan islam dinegara ini, namun tidak ubah seperti macam sampah saja ! Di dalam ratusan masjid yg banyak dan cantik, boleh hanya 2 GEREJA dipamerkan di Pavilion Malaysia yang maha hebat kosnya sehingga dimakumkan sejumlah RM20 juta hangus begitu saja..membinanya? 

"..saya rasa, jika saya tidak tahu tentang Malaysia, saya datang ke Malaysia Pavilion di Shanghai World Expo 2010, saya mungkin akan mengagak bahawa agama Kristian adalah agama majoriti rakyat Malaysia. Tempat-tempat ibadat yang di paparkan hanyalah dua buah gereja. Itu pun bangunan binaan tinggalan penjajah Portugis, bukan binaan rakyat Malaysia.." Dr. Maza

Kita tunggu apa Kementerian Pelancongan Negara mahu jawab ! Atau menteri mereka juga sama 'penakut'nya seperti Adun-Adun UMNO di Perak yang hanya pandai pusing fakta sana-sini. Itu pun jika menterinya cukup berani...seberani Soi Lek ber tut..tut satu masa dahulu.PERKASA ? Mana hebatnya NGO ini yang bukan main gila memainkan sentimen Islam itu melayu, dan melayu itu Islam ? Apakah senario yang berlaku di Pavilion Malaysia berkaitan soal agama untuk Malaysia ini tidak penting ? Jangan terlalu berpilih-pilih memilih isu. Jangan juga sekadar kuat berkokok di reban sendiri !

Untuk lebih memahami isu dan usul yang dibaakan oleh blog ini, bacalah dengan lidah yang fosih dan terang apa yang dicatatkan oleh Dr. Maza ketika kembaranya di Shanghai lewat bulan lalu.

 " Makan ubi makan laksa, dalam hati ada dosa, Ingat wahai rakyat jelata..PRU 13 kita undi PASTI-kan undi itu bukan untuk BN/UMNO lagi.." Ganyang UMNO, Ganyang BN, PRU 13 kita MARA bersama undi RAKYAT ke PUTRAJAYA. Takbir Allahu Akbar !!

Catatan Kembara Dr. MAZA

Rencana ini ditulis ketika saya berada di Shanghai dan menuju ke Xian dan Beijing. Pada 21hb September 2010 lalu, saya menyertai satu rombongan VVIP melawat Shanghai World Expo 2010. Satu expo yang teramat besar bermula dari Mei sehingga Oktober 2010. Hampir 200 negara menyertainya. Kos keseluruhan expo ini mungkin puluhan billion ringgit.

Setiap negara membina astaka atau pavilion mereka sendiri untuk memperkenalkan negara mereka kepada dunia. Setiap negara membelanjakan puluhan, bahkan ratusan juta untuk itu. Saya difahamkan, Malaysia sendiri membelanjakan tidak kurang dari RM 20 juta untuk membina Malaysia Pavilion di expo tersebut.

Di sebabkan terlalu luas kawasan expo ini, jika anda melawatnya, dalam sehari anda mungkin hanya dapat melawat sekitar belasan astaka sahaja. Terlalu luas dan terlalu ramai pengunjungnya. Target 70 juta pelawat ke expo tersebut mungkin tercapai dengan mudahnya. Bayangkan 70 juta pengunjung, melebihi dua kali penduduk Malaysia.

Tinjauan
Terlebih dahulu, walaupun saya datang menyertai rombongan VVIP, tulisan saya ini hanya mewakili pemerhatian saya secara peribadi. Secara umumnya, saya rasa rakyat Malaysia tahu bahawa pandangan-pandangan sebelum –insya Allah- bebas dari unsur perkauman dan fanatik. Saya berusaha bersikap adil, itulah titah agama yang luhur. Maka saya harap rencana ini dibaca dengan semangat kenegaraan dan hakikat sebuah negara bernama Malaysia.

Pertamanya, saya mengucapkan jutaan terima kasih yang teramat sangat kepada pihak Kementerian Pelancongan Malaysia yang menyambut kedatangan rombongan kami dengan penuh layanan mesra. Budi baik amat dikenang. Saya juga rasa patut berterima kasih atas usaha kementerian berkenaan memperkenalkan Malaysia di expo berprestij tersebut.

Atas usaha pihak kosulat Malaysia di Shanghai dan Kementerian Pelancongan, kami mendapat layanan istimewa di setiap pavilion negara-negara yang kami lawati. Alhamdulillah, dan terima kasih!

Islam. 
Namun, atas hak sebagai seorang rakyat Malaysia, saya sedikit ingin memberikan pandangan peribadi di sini. Ada beberapa gambaran yang saya rasa kurang kemas dalam expo tersebut. Saya tidak pasti ia berlaku secara sengaja, atau tidak sengaja. Bagi saya, sebagai rakyat Malaysia kita wajar mengakui beberapa hakikat negara kita. Antaranya, kita berbilang agama dan bangsa. Islam adalah agama rasmi dan mempunyai penganut yang paling besar. Agama-agama lain juga wujud secara aman. Orang melayu adalah majoriti terbesar. Kaum-kaum lain juga hidup secara aman. Kita semua sepatutnya berusaha ke arah kedamaian dan keharmonian. Jika kita ingin menceritakan negara kita ini kepada dunia, inilah hakikatnya. Ia bukan soal perkauman atau fanatik agama, tetapi itulah realiti negara kita. Tiada cacatnya menceritakan realiti itu kepada dunia.

Namun saya rasa, jika saya tidak tahu tentang Malaysia, saya datang ke Malaysia Pavilion di Shanghai World Expo 2010, saya mungkin akan mengagak bahawa agama Kristian adalah agama majoriti rakyat Malaysia. Tempat-tempat ibadat yang di paparkan hanyalah dua buah gereja. Itu pun bangunan binaan tinggalan penjajah Portugis, bukan binaan rakyat Malaysia. Ini seperti gambar yang saya sertakan. Entah berapa banyak masjid dan seni binanya yang cantik, namun tidak ditonjolkan. Lojiknya, tonjollah secara seimbang dengan menggambarkan kepelbagaian agama. Sudah pasti Islam sebagai agama rasmi, tidak boleh dinafikan kedudukannya, kerana itulah realiti kita.

Hanya inilah dua pusat ibadat yang tertonjol di Malaysia Pavilion di Shanghai. Penulis berdiri di hadapan dua gambar tersebut yang terpapar ketika memasuki ke Malaysia Pavilion. Mungkin ada pihak berfikir, menggambarkan Islam sebagai agama yang terbesar di Malaysia kurang menarik bagi masyarakat antarabangsa. Jika itulah fikiran mereka, bererti kita cuba menafikan realiti nagara kita, dan amat tidak adil untuk penganut Islam di Malaysia.

Negara-negara Islam lain tidak menafikan pun hakikat mereka. Bahkan di China sendiri, ada province (wilayah) yang majoriti penganutnya beragama Islam, iaitu Wilayah Ningxia. Dalam expo Shanghai ini, China Pavilion menonjolkan wilayah tersebut dan kehidupan penduduknya. Agama dan budaya mereka. (selanjutnya baca di SINI)

[**] : Apakah benar ? Pavillion Malaysia berharga RM20 juta mahu dijual dengan harga RM1 juta Yuan ? Bazir lagi..! Duit rakyat dicampak ke longkang oleh pukang-pukang senang hati saja...! 
Notis perletakan jawatan Presiden Blogger PAS Negeri Perak

Merujuk kepada tajuk diatas, sangat jelas akan hasrat dan niat. Maka dengan ini saya, radens albanjari meletakkan melepaskan jawatan secara rasmi sebagai Presiden Sekretariat Bloggers PAS Negeri Perak berkuatkuasa 3 Disember 2010 yang jatuhnya pada hari yang sangat mulia, jumaat yang juga merupakan penghulu segala hari.

Terima kasih kepada rakan2 blogger yang telah memilih saya sebagai Presiden di Konvensyen Bloggers PAS Perak pada januari 2010 yang lalu. Notis rasmi perletakan melepaskan jawatan itu akan saya utuskan secara serahan tangan kepada Ketua Penerangan PAS Negeri Perak selewat-lewatnya pada minggu depan.

Salam dan terima kasih.

Radens ALB - (*) Pelepasan jawatan yang lain juga akan dinotiskan selewatnya sebelum 2011.

Radens ALB

Umno makin gerun bukan islam guna al-Quran

Oleh : Sofi Wahab
Sejak akhir-akhir ini ramai di kalangan pemimpin Bukan Islam berminat untuk merujuk Al Quran dan menggunakan terjemahan Al Quran dalam ucapan mereka.

Namun begitu pemimpin Umno begitu takut apabila pemimpin bukan Islam mula berjinak-jinak dengan Al Quran. Bermacam alasan mereka berikan; takut salah tafsir, menghina Al-Quran, mencemarkan kesucian Al Quran dan sebagainya.

Sepatutnya pemimpin bukan Islam ini diberikan galakan supaya mereka tambah minat untuk membaca dan merujuk kepada Al Quran dalam apa juga permasalahan manusia. Jika mereka melakukan kesalahan mereka bukannya dihalang dari merujuk kepada Al Quran tetapi kesalahan itu diperbetulkan. Malangnya pemimpin Umno bukannya menggalakkan mereka mendekati Al Quran malah terus melemparkan pelbagai tuduhan dan fitnah kepada pemimpin yang membaca terjemahan Al Quran ini.

Perangai buruk pemimpin Umno inilah sebenarnya yang menyebabkan orang bukan Islam terus menjauhi Islam dan memusuhi Islam kerana mereka dihalang dari mendekati Islam. Lihat sahaja contoh MCA dan MIC walaupun sudah berkawan dengan Umno lebih dari 50 tahun tetapi sehingga kini mereka tidak berminat kepada Islam. Ini kerana Umno sendiri pun meminggirkan Islam.

Saya pun tidak faham mengapa Umno begitu takut apabila pemimpin Bukan Islam menggunakan terjemahan Al Quran dalam ucapan mereka. Mungkin Umno terasa tercabar kerana orang Bukan Islam merujuk Al Quran tetapi Umno meminggirkan Al Quran. Atau Umno takut orang Bukan Islam faham Islam dan seterusnya menyokong PAS dan PR.
Sebagai seorang Islam kita sepatutnya gembira dan bersyukur apabila orang Bukan Islam mula berjinak-jinak dengan Islam dan menjadikan Al Quran sebagai salah satu rujukan mereka. Apa yang penting kita membetulkan mereka jika berlaku kesilapan dan kesalahan.

Ulama' mesti memberi penerangan kepada seluruh rakyat tentang pengunaan ayat-ayat Al Quran oleh orang bukan Islam supaya semua orang Islam tahu bahawa bukanlah menjadi kesalahan untuk orang bukan Islam membaca dan merujuk terjemahan Al Quran dalam ucapan dan kehidupan seharian mereka.

Di harapkan selepas ini semua pemimpin dan penganut Islam terus memberikan sokongan padu kepada orang Bukan Islam merujuk kepada Al Quran dalam apa juga permasalahan manusia.

Isu ini tercetus semula apabila ADUN Hutan Melintang, Perak, S.Kesavan dilaporkan membacakan terjemahan Al Quran merujuk kepada ayat yang lain dari apa yang sepatutnya.

Bagi saya adalah bukan suatu perkara yang pelik jika Umno tidak suka pemimpin Bukan Islam menggunakan ayat Al Quran. Ini kerana Umno sendiri selalu meminggirkan Al Quran dalam tindakan seharian mereka. Dalam isu menghalalkan judi dan riba, judi bola, mendedahkan aurat, meminggirkan hukum hakam Islam dan sebagainya jelas Umno membelakangkan Al Quran.

JKKK Perak makin eksyen kerana zamry !

Syabas Zamry Ancak kerana beri senyuman sangat manis kepada Pengerusi JKKK dan JKKK di Perak. Mulai tahun hadapan setiap bos JKKK di Perak bakal menerima RM800 sebulan. (RM750(Federal) + RM50 - extra oleh Kjaan Ancak) selain dari elaun khas lagi sebanyak RM150 untuk kos biaya telefon bimbit dan perjalanan.

Pagi ini sambil minum kopi, ketua JKKK ku asyik merenung syiling mengepoi asap rokok dan senyum sensorang. Itu baru zamry ancak sebut kelmarin sudah terbit rasa syiokk, belum lagi duit tiba ditangan, harussss..mungkin bos JKKK ku menjerit kesukaan sambil memakai baju bercap 'kati' siang dan malam. Yeehaaa..!!

RM50 HINGGIT ? Cehh..! Banyak itu jer zamry ancak buleh bagi? Apa barang yeop !! Koman sangat tu..! Lain ler RM500. Kesian tok-tok ketua JKKK di kampung, kena gegor dengan RM50 hinggit jer, sedangkan pukang-pukang puaka yg diatas harga cerut mereka ajer dah RM50 sebatang..kah..kah..kah !

Itu belum masuk kisah bab balak, pasir dan segala macam dan bagai pukang-pukang tu punggah sampai barai lingkup 50 tahun di Perak. Nak aku baraikan ker? Sabar yeop..sabar. Tekan gear kena ler ikut step..tak leh gelojoh nanti Maya karin lari malam...wakaka..!!

(*) Tok Ketua JKKK senyum simpoi...hebat zamry ancak, kerana Bajet MendaHULUkan Rakyat, Aman Makmur Merentasi kaum.."

Iktibar : Kenapa ? Dah kaya sangat ker ?

Entahlah apa yang selalu bermain pada fikiran ayah. Apabila saya ingin pulang kembali ke kota, dia kerap minta duit. Seakan-akan mendesak....

" Ada duit? Minta ayah sedikit.."

Saya masih ingat waktu itu kehidupan saya terlalu sukar. Untuk mendapat seratus ringgit di dalam poket pada satu-satu masa pun payah. Kalau balik kampung selalunya duit yang ada hanya cukup-cukup tambang. Mujurlah, isteri dan anak-anak saya sudah faham. Alhamdulilah mereka 'sporting' dan tidak banyak meragam.

"Emak, ayah asyik minta duit. Bukan tak mahu bagi, tapi saya memang tak ada duit"

Bisik saya kepada emak. Emak seperti biasa, berwajah selamba, sukar ditembak reaksinya.

" Bagilah beberapa yang ada," cadang emak pendek.

"Takkan 5 ringgit?"

Emak mengganguk.

Saya rasa bersalah untuk memberi ayah wang sebanyak itu. Apalah yang boleh dibeli dengan wang 5 ringgit....Tapi kerana tidak mahu menghampakan harapan ayah dan ikutkan cadangan emak, saya gagahi juga memberinya.

Ayah selalunya tersenyum menerima pemberian saya. Tetapi yang mengejutkan ialah apabila kami sekeluarga berada dalam perut bas dalam perjalanan pulang ke kota.

Di kocek anak saya sudah terselit wang sepuluh ringgit. Siapa yang bagi kalau bukan ayah? 10 tolak 5, saya masih 'untung' 5 ringgit. Geli hati mengenangkannya.

Begitulah selalunya tahun demi tahun. Apabila kami pulang ziarah ke kampung, saya akan memberi pemintaan ayah. Kengkadang terlupa, tetapi ayah akan selalu mengigatkan. Akhirnya, saya memang sediakan peruntukan khas untuk diberikan kepada ayah setiap kali pulang kampung. Kedudukan ekonomi saya yang masih goyah kekadang hanya mengizinkan wang dua ringgit untuk diberikan kepada ayah. Ironinya, ayah tetap dengan pemintaannya dan tetap tersenyum apabila menerima. Tidak kira berapa jumlahnya. Emak terus-terusan selamba. Saya masih sukar menandingi ketajaman rasa seorang isteri (emak) dalam memahami hati suaminya (ayah).

Begitupun setiap kali dalam perjalanan pulang, kocek anak saya akan jadi sasaran. Kekadang itulah duit pelengkap membeli tiket pulang. Ayah akan setiap memasukkan duit yang melebihi jumlah saya berikan kepadanya. Saya tidak mengambil masa lama untuk memahami apa maksud tersirat disebalik perlakuan ayah itu. Dia meminta wang pada saya bukan kerana 'tidak ada', tetapi dia ada sesuatu yang lebih besar ingin dicaainya atau disampaikannya.

Namun, secara bertahap-tahap buku tulisan saya semakin mendapat sambutan.

Bukan itu sahaja, perniagaan yang saya mulakan secara kecil-kecilan semakin
membesar. Kalau dulu kami pulang ke kampung dengan bas, tetapi selepas beberapa tahun saya pulang dengan kereta milik sendiri. Saya masih ingat komen ayah ketika saya pulang dengan kereta kecil Kancil milik kami sendiri.

"Nanti, besarlah kereta kamu ini...." ujur ayah senyum.

Apapun saya tetap memenuhi permintaan ayah setiap kali pulang ke kampung. Wang saya dahulukan kepadanya. Dan ayah juga konsisten dengan sikapnya, ada sahaja wang yang diselitkan dalam kocek anak saya.

" Eh tak payahlah ayah..." sekarang saya mula berani bersuara. Ekonomi keluarga sudah agak stabil. Malu rasanya mengambil duit ayah walaupun perantaraan pemberian datuk kepada cucunya. Saya tahu dan sedar, hakikatnya ayah hendak memberi kepada saya sejak dulu, tetapi sengaja atau tidak ingin saya merasa segan, duit diberi melalui anak.

"Kenapa, dah kaya?" usik ayah. Hendak tak hendak, duit dikocek anak tetap diselitkannya. Cuma sekarang bezanya, duit itu tidak lagi 'dikebas' oleh saya. Dan dalam hati, saya mula berasa senang kerana jumlah yang saya berikan kepada ayah, kini sudah melebihi apa yang mampu diselitkan ke kocek anak saya. Tidak semacam dulu lagi, duit pemberian ayah kepada anak saya sentiasa melebihi duit pemberian saya kepadanya.

Masin sungguh mulut ayah. Tidak sampai tiga tahun, kami bertukar kereta!. Di
samping menulis, saya menjadi penerbit. Perniagaan semakin rancak. Oleh sebab bilangan anak bertambah dan keperluan kerja yang meningkat saya sudah membeli MPV utuk kegunaan harian. Anak-anak mula menjejak menara gading. Kehidupan semakin laju dan aktiviti semakin rancak. Namun sibuk sekalipun saya tetap pulang menziarahi ayah dan ibu. Anehnya ayah tetap memberi kepada anak saya walaupun kini saya telah dikenali sebagai korporat yang berjaya.

Rupa-rupanya, ayah memberi bukan kerana kekurangan atau kelebihan kami, tetapi dia MEMBERI KERANA ALLAH. Mencontohi Allah al-Wahhab itu!

Anda ingin tah apa pesan penulis itu kepada saya? Ya, mari kongsi bersama :

" Kini aku benar-benar faham bahawa ibu ayah yang tua bukan beban dalam kehidupan di dunia, lebih-lebih lagi dalam kehidupan di akhirat. Mereka bukan 'liabiliti' tetapi sebenarnya aset untuk kita (walaupun istilah itu sebenarnya kurang atau tidak tepat kerana ibubapa bukan benda). Rugi betul siapa yang mempunyai ibu bapa yang telah tua tetapi mengabaikannya.

"memberi kepada ibu bapa hakikatnya memberi kepada diri sendiri. Walaupun itu bukan niat kita ketika memberi, tetapi percayalah rezeki berganda akan pulang kepada kita semula. DOA MEREKA MUSTAJAB. Harapan mereka kenyataan. Kasih mereka bekalan. Benarlah sepertimana sabda Rasulullah s.a.w, keredhaan Allah terletak kepada keredhaan ibu bapa."

Baiklah, inilah sebenarnya rahsia 'perniagaan' yang jarang-jarang diperkatakan oleh tokoh korporat. Juga tidak pernah ditulis dalam mana-mana buku perniagaan. Masih punya ibubapa? MEMBERILAH KEPADA MEREKA. Tidak ada?

Tidak mengapa, memberilah kepada anak-anak anda. Tidak ada juga?

Memberilah kepada sesiapa sahaja. Kita sentiasa berfikir untuk memberi.

Memberi kepada orang lain bererti memberi kepada diri kita sendiri

walaupun itu bukan maksud kita ketika mula memberi!

Hidup bukan sekadar memberi atau menerima, tapi ia lebih dari itu ialah ikatan kasih sayang yang akan menjadi pembuka jalan diakhirat sana.

(*) zamanilah@yahoo.com(sumber)

Apa khabar blogger Taiping Mali !

Sekadar (1) nostalgia Bukit Gantang. Long time we not talk-talk maa..!! Tahniah kerana TM sudah jadi blogger hebat sekarang. 


Amarah 1:
Sebelum subuh wak dah bangun, awal sungguh wak bangun pagi ini, balik saja dari masjid pagi tadi lepas pekena teh tarik dengan rakan jemaah, wak buka blog, wow! banyak posting sahabat yang wak lihat seperti penuh dan sarat dengan kemarahan dan sakit hati. Pada wak, marah dan terasa hati itu wajar, bila Trajedi Pokok Demokrasi di Ipoh kelmarin diingat semula. Dibawah wak ambil sebahagian dari keratan posting dari blog sahabat untuk paparan pagi di ABO..


fitnah, hasut ... semua ada..belasahan 1 [link]


ko tengok tu sikit punya gila... macam tak bertamadun je...., oooppss... Azalina yang cakap macam tu bukan aku yang cakap... ko tengok tu habis semua orang di rempuhnya, macam babi gila naik minyak...., yang aku heran si pencacai ko, ...polis raja di malaysia boleh pandang je... semua buat derk...je..., korang dah pakat dengan orang gila tu ke... atau...belasahan 2 [link]


99 orang polis cedera dalam perhimpunan depan suk tadi. Semua mereka cedera terkena maki hamun penyokong yang berhimpun.
44 orang cedera telinga kerana makian yang menghiris cuping telinga, 55 cedera teruk di dada kerana sakit hati dengan maki hamun tersebut. Itulah tanggapa saya hasil amaran ketua polis Perak yang akan mencari siapa yang memaki polis dalam perhimpunan...belasahan 3 [ link ]


Biarlah pokok hijau itu menjadi saksi keutuhan kita. Pemimpin yang sejati disokong oleh rakyat yang bersatu hati. Melayu, cina dan India, kami semua adalah rakyat yang sama. Kami tidak akan lari dari medan jihad kami. Ir Nizar pemimpin kami, sampai kami mati.
Biarlah pokok hijau dan hamparan rumput itu menjadi saksi di hadapan Allah. Kami bai’ahkan janji setia. Seperti mana bai’ah rasululullah dan para sahabatnya di sisi Hudaibiyah...belasah 4 [ link ]


Ingat kemarahan itu dan terasa hati hanya dikalangan blogger PR. Rupanya ada lagi yang lebih mengejutkan .Wak agak terkejut dengan seruan dari blog dibawah. Agak keras seruan itu. Dengan tajuk - penderhaka yang PERLU di bunuh. Berdasarkan kepada paparan visual blog itu yang mana memaparkan wajah DSAI, Lim Kit Siang, dan Nizar Jamaluddin. Bagi wak ia amat keterlaluan. Ia menyemai sifat gangsterisme dikalangan khalayak dengan memberi signal BUNUH sebagai penyelesaian masalah. Diharap pihak berkuasa dapat menasihati pengendali blog ini agar lebih beretika dalam menulis dan memaparkan isu lebih-lebih lagi yang melibatkan perkataan BUNUH !


seruan untuk membunuh [ link ]


Wak beritahu di sini, jika tuan blog itu tidak menarik artikel yang berbaur menghasut ini, dalam tempoh 24 jam, wak dan bloggersNetwork@Perak tidak teragak-agak untuk memfailkan satu laporan Polis pagi ini di Ipoh. Semua catatan dan kandungan blog ini telah dicopy sepenuhnya sebagai bukti dalam laporan Polis nanti untuk siasatan.


Bagi wak, apa pun pegangan politik dan fahaman kita, seruan BUNUH itu sangat tidak profesional, tidak beretika, dan rendah moral. Apakah dengan perlu BUNUH itu akan menyelesaikan sesuatu isu ? Malah jika dilihat dari pandangan islam sendiri, seruan itu sangat dimurkai oleh Allah swt. Sedih..blogger yang mendokong ketuanan melayu dan islam katanya,,menerbitkan posting sebegitu untuk bacaan khalayak blognya.Mengelak Sengketa !
Seruan untuk membunuh yang tersiar di blog TaipingMali telah pun dipadamkan oleh pengendali blog tersebut. Ini bermakna pengendali blog itu mula sedar akan kesalahannya dimana tajuk artikel yang digunapakai olehnya memang berbaur hasutan yang sangat merbahaya dan boleh menganggu ketenteraman di pihak awam. Tajuk 'penderhaka yang PERLU di bunuh telah ditukarkan kepada 'Penderhaka yang perlu dihukum (klik).


Terima kasih kepada blogger TaipingMali yang berani bertanggungjawab diatas kesilapan beliau. Wak menghargai sikap yang ditunjukkan oleh blogger tersebut dan hal ini patut dicontohi oleh semua bloggers BPN, mahupun kepada bloggers di pihak yang menyokong Pakatan Rakyat, nampak ler sikit ada nilai-nilai profesionalisme dalam diri dan penulisannya. 8 jam sebelum berakhir tempoh beliau telah memadamkan tajuk artikel kepada yang lebih beretika.


Di bawah sebahagian dari artikel wak berkaitan hal serius tersebut.Wak agak terkejut dengan seruan dari blog dibawah. Agak keras seruan itu. Dengan tajuk - penderhaka yang PERLU di bunuh.

Berdasarkan kepada paparan visual blog itu yang mana memaparkan wajah DSAI, Lim Kit Siang, dan Nizar Jamaluddin. Bagi wak ia amat keterlaluan.

Ia menyemai sifat gangsterisme dikalangan khalayak dengan memberi signal BUNUH sebagai penyelesaian masalah. Diharap pihak berkuasa dapat menasihati pengendali blog ini agar lebih beretika dalam menulis dan memaparkan isu lebih-lebih lagi yang melibatkan perkataan BUNUH !

artikel yang wak siar pagi tadi [ link ]

Wak beritahu di sini, jika tuan blog itu tidak menarik artikel yang berbaur menghasut ini, dalam tempoh 24 jam, wak dan bloggersNetwork@Perak tidak teragak-agak untuk memfailkan satu laporan Polis pagi ini di Ipoh.

Semua catatan dan kandungan blog ini telah dicopy sepenuhnya sebagai bukti dalam laporan Polis nanti untuk siasatan.

Bagi wak, apa pun pegangan politik dan fahaman kita, seruan BUNUH itu sangat tidak profesional, tidak beretika, dan rendah moral. Apakah dengan perlu BUNUH itu akan menyelesaikan sesuatu isu ?

Malah jika dilihat dari pandangan islam sendiri, seruan itu sangat dimurkai oleh Allah swt.

Sedih..blogger yang mendokong ketuanan melayu dan islam katanya,,menerbitkan posting sebegitu untuk bacaan khalayak blognya.al-Banjari


Bagi wak, siapa pun kita, hatta seorang pemimpin ataupun siapa-siapa jua haruslah beretika ketika menulis, junjunglah sikap profesional dalam menulis, bukan main hentam saja, dan janganlah kerana mahu mengejar hits pengunjung atau untuk menjadi populis, kita meninggalkan norma-norma normal sebagai manusia sehingga terlepas pandang dengan apa yang ditulis, dan sanggup mengambil risiko dengan menulis artikel yang berbaur hasutan atau ugutan mahupun ancaman.


Juga janganlah kerana terdorong dengan emosi kita menjadi seorang yang bukan lagi orang, dengan meletakkan tulisan BUNUH kepada tulisan sendiri. Dengan pemutihan tajuk itu, wak menarik semula apa yang wak tuliskan pagi tadi untuk membuat laporan Polis.


Bagi wak, TaipingMali juga adalah salah seorang dari sahabat-sahabat wak di alam siber, tidak salah bagi wak menegur sahabat demi kebaikan, biarpun berlainan fahaman politik, namun InsyaAllah jika diizin Allah swt, andai wak berjumpa dengan blogger TaipingMali ini, pasti wak akan ajak beliau minum-minum bersama..!


Dibawah wak ambil sebahagian dari komen yang hadir di blog TaipingMali,Bong Iz Muiz berkata...

ni dh kira hasutan bunuh ni.
tokey ISA mana?

Baginda Reformasi berkata...
http://politikbanjar.blogspot.com/2009/03/28-zamry-vs-nizar-crisis-seruan.html
huhu habeh le hang.. hhaha

Dibawah jawapan TAIPINGMALI :

youtube tu semua orang PR yang buat. saya hanya menyediakannya semula. Ya, zaman kesultanan melaka penderhaka patut dibunuh. Sekarang kita ada mahkamah. gunakan mahkamah untuk menentukan keadilan.

Hormati mahkamah dan jangan mendahului mahkamah. Anwar boleh rampas kuasa , umno tak rampas kuasa, cuma 3 adun PR yang hilang kepercayaan. cuma orang PR yang tak percaya.

Anwar ingin membunuh karier politik 3 adun. Membunuh juga namanya. Nizar sudah dimatikan wattak sebagai MB. bunuh juga namanya. Sekarang Siva dan konco-konco berusaha untuk membunh dan mengkebumikan umno, bunuh juga namamnya. PR bunuh Umno dan talqinkan umno,, Berjaya?? tidak...juga..SSS blognya.blog TaipingMali

wak..terus berjuang ! Takbirr !!

:: blank ::

..

albanjari ONLINE blog :: NEW Followers

:: List Blog ::

:: albanjari Online 40's Blog List Update ::

:: Kepada rakan blogger yang mahukan blog disenaraikan di bloglist ABO sila tinggalkan url blog sahabat di ruang shoutbox wak di bahagian sidebar untuk tindakan. Makluman

:: New 30's bloglist@ABO ::

:: Editor albanjari online ::

Semua tulisan di blog ini sekadar mewakili pandangan peribadi penulis. Menulis blog sejak 2006. Mantan Presiden Sekretariat Blogger PAS Perak. Penulis juga seorang ahli bersekutu untuk group Media Perak. Jawatan akhir di dalam politik - Setiausaha Politik.

:: SketsaPRU13@albanjari online V2 |