PANAS BERAPI HARI INI :: albanjari Online's Feed ::

:: EDISI BUKAN BIASA-BIASA :: TUNGGU PAPARAN 2016

Brengsek luu ! Aku tak "gila","kamu" itu yang gila !

25 tahun yang lalu..! Saat tragis dan tewasnya sekeping hati seorang isteri berdarah bangsawan. Jangan ingat "janda" itu tidak bisa mengegar donia..! Bila seorang janda berada dipuncak tahta, hangpa boleh pueekkkk...laa ! Teruskan membaca..!

Tengku Puteri Zainah Tengku Iskandar, bekas isteri Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Najib Tun Razak menangkis fitnah-fitnah yang menuduh beliau tidak siuman dan uzur untuk menjalankan tanggungjawabnya sebagai seorang isteri.

FOTO disebelah hanya sekadar hiasan. Menurutnya, fitnah-fitnah tersebut sengaja disebarkan untuk menjatuhkan imej dan memalukan beliau sebagai salah seorang kerabat di-Raja kelantan.

"Tuduhan-tuduhan tersebut adalah fitnah semata-mata, sedangkan sebagai salah seorang isteri saya telah menjalankan tanggungjawab yang sebaiknya," katanya.

Tengku Puteri Zainah menegaskan beliau tetap bersabar dan berusaha menyelamatkan rumahtangganya daripada menuju keretakan meskipun fitnah-fitnah tersebut sering menghantui fikirannya.

"Bagaimanapun telah ditakdirkan Allah SWT penceraian berlaku juga antara saya dengan Datuk Seri Najib pada bulan April 1987 yang lalu," tambahnya

Menurut Tengku Puteri Zainah, beliau telah diceraikan tanpa pengetahuannya dengan beberapa alasan.

Beliau melahirkan rasa sedih beliau kerana setelah menjalinkan hidup berumahtangga selama hampir 10 tahun dan dikurniakan seramai tiga cahayamata, tiba-tiba diceraikan.

Tengku Puteri Zainah juga memberitahu bahawa sebelum penceraian berlaku, beliau serta bekas suaminya tidak pernah bersengketa.

"Apa yang saya sedari selepas dilantik sebagai Menteri Belia Dan Sukan di tahun 1987, Datuk Najib tidak pulang ke rumah selama enam bulan sebaliknya beliau menetap di hotel," jelas Tengku Puteri.

Menurut beliau, Datuk Seri Najib hanya mengunjungi beliau di waktu-waktu tertentu sahaja ketika beliau ditempatkan di rumah milik kerajaan.

Tengku Puteri Zainah diceraikan dengan talak satu kini tinggal bersama dengan tiga anaknya Mohd. Nizar 10 tahun, Puteri Nerlisa 7 tahun dan Mohd. Naziffuddin 4 tahun.

Sementara itu di Mahkamah Tinggi Syariah di sini minggu lalu, Tengku Puteri Zainah telah berjaya menuntut nafkah sara hidup sementara untuk baliau dan anak-anaknya dari bekas suaminya itu.


Tengku Puteri Zainah dan anak-anak. Walaupun mereka cuba menunjukkan kegembiraan di wajah masing-masing, tetapi itu hanya sekadar kegembiraan kerana menyambut kedatangan Hari Raya, bergambar di pagi Hari Raya Puasa 1987

Pada malam menjelang Hari Raya itu Najib dan Rosmah pergi 'honeymoon' (berbulan madu) di Eropah. Kali pertama Nizar, puteri Norlisa dan Naziffuddin berhari raya tanpa bapa mereka.

Hari ini mereka hidup menderita tanpa kasih sayang dan kemanjaan seorang ayah, mengikut cerita Tengku Puteri sampai hari ini masalah mu'taah mereka masih belum dibereskan oleh Majlis Agama Islam. Apakah mereka takut nak buka kisah ini kerana Datuk Najib seorang menteri? Apa akan jadi pada anak-anak, wanita dan para ulama dinegara ini kalau Najib jadi Perdana Menteri nanti?

(*) Untuk bacaan seterusnya..sila ke SINI

Saya tidak suka anda menjadi ahli neraka !

Petikan tazkirah sebelum solat Jumaat di Masjid Al-Akram tadi, disampaikan oleh Imam Abdul Halim. Beliau menceritakan peristiwa ketika Khalifah Hisyam datang untuk menunaikan haji. 

Sebaik memasuki Tanah Haram, dia berkata kepada pemimpin di Makkah: "Carikan aku seorang sahabat Rasulullah SAW." Mereka berkata, "Wahai Amirul Mukminin, para sahabat telah wafat satu demi satu hingga tak satupun tersisa." Hisyam berkata, "Jika demikian, carikan di antara ulama tabi’in!" 

Maka dipanggillah Thawus bin Kaisan. Thawus bin Kaisan datang menghadap, beliau membuka sepatunya di tepi permadani, lalu memberi salam. "Assalamualaikum wahai Hisyam.", tanpa menyebut "Amirul Mukminin". Kemudian beliau terus duduk sebelum khalifah memberi izin dan mempersilakannya. 

Rupanya Hisyam tersinggung dengan perlakuan tersebut, sehingga tampak merah muka dan matanya. Dia menganggap hal itu kurang sopan dan tidak menghormatinya, terlebih lagi di hadapan para pegawai dan pengawalnya. Hanya kerana dia sedar bahawa di saat itu dia sedang berada di Tanah Haram, maka dia menahan kemarahannya lalu berkata, Hisyam bertanya, "Mengapa kamu berbuat begitu wahai Thawus?" "Apa yang telah saya lakukan?" Tanya Thawus kembali.

"Kamu membuka dan meletakkan sepatu di tepi permadaniku, juga kamu tidak memberi salam kehormatan dan kamu hanya memanggil namaku tanpa gelaran lalu duduk sebelum dipersilakan." Maka jawab Thawus dengan tenang: 

"Adapun tentang membuka sepatu, saya membukanya lima kali sehari di hadapan Allah Yang Maha Esa, maka hendaknya anda tidak marah atau gusar. Adapun masalah saya tidak memberi salam tanpa menyebutkan gelaran amirul mukminin, itu kerana tidak seluruh muslimin membai’at anda. Oleh kerana itu, saya takut dikatakan sebagai pembohong apabila memanggil anda dengan amirul mukminin. 

Anda tidak rela saya menyebut nama anda tanpa gelaran kebesaran, padahal Allah SWT memanggil nabi-nabi-Nya dengan nama-nama mereka, "Wahai Daud, wahai Yahya, wahai Musa, wahai Isa. Sebaliknya menyebut musuh-Nya dengan menyertakan gelaran, seperti Abu Lahab. (“Binasalah kedua tangan Abu Lahab dan sesungguhnya dia akan binasa”). 

Adapun mengapa saya duduk sebelum dipersilakan, ini kerana saya mendengar Amirul Mukminin Ali bin Abi Thalib berkata, "Bila engkau hendak melihat seorang ahli neraka, maka lihatlah pada seorang yang duduk sedangkan orang-orang di sekelilingnya berdiri." "Saya tidak suka anda menjadi ahli neraka.

Khalifah Hisyam mendengar penjelasan itu dengan serius, lalu berkata, "Wahai Abu Abdurrahman, berilah saya nasihat!" Lantas Thawus menyampaikan nasihatnya, "Aku pernah mendengar Ali bin Abi Thalib berkata, "Di dalam jahannam terdapat ular-ular sebesar tiang dan kala jengking sebesar kuda. Mereka mengigit dan menyengat setiap penguasa yang tidak adil terhadap rakyatnya.” 

Setelah itu beliau bangkit dari tempat duduknya lalu pergi.

Terkini ! Polis tewas, perompak lolos di Parit Buntar

27 Disember 2012 | Parit Buntar

Rompakan nekad 3 penjenayah bersenjata di sebuah kedai emas ditengah-tengah pusat bandar parit buntar benar-benar mencemaskan warganya lewat tengahari tadi dimana dentuman das bedilan senjata api dari berbagai arah ditembak secara rambang oleh penjenayah kearah orang awam dan polis. Beberapa warga yang lalu di hadapan kedai emas berusaha melarikan diri dilihat tewas akibat peluru sesat. 

Kedai Emas Ridzuan milik seorang peniaga emas dari Kelantan ini diganyang perompak ketika pekerjanya masih melayan beberapa pelanggan dipremisnya. Nekad dan sangat berani, perompak yang bersenjata itu meluru masuk dan memecahkan cermin, manakala 2 perompak yang bersenjata rifel dipercayai 'styr' pula berkawal di luar kedai. 70% emas yang dipamerkan di ruang pameran lesap dirompak. 

Drama cemas yang memakan masa kurang 5 minit ini juga turut mencedera kan beberapa warga yang lalu lalang di situ. Nampaknya polis terus gagal mengatasi aksi perompak itu apabila kesemua perompak bersenjata lolos dan berjaya melarikan diri bersama hasil rompakan. Foto dibawah kredit untuk FB Mohamad Anwar.

Umi Hafilda, " tanahku yang sekangkang.." kini telah dimiliki !

"..maka kecoh lah serata melaya bahawa umi hafilda yang masih dara ini akan berkahwin dengan mamat bangla...harus sungguh untuk orang UMNO patut berasa terkilan akan umi hafilda yang melaungkan ketuanan melayu selama ini, tetapi hanya sekadar retorik dan sandiwaranya belaka sehingga sanggup mengadaikan "tanah yang sekangkang keranya itu" itu kepada mat bangla....kah..kah..kah..hidup melayu umno! * dipetik dari FB Sarip Arip.

:: blank ::

..

albanjari ONLINE blog :: NEW Followers

:: List Blog ::

:: albanjari Online 40's Blog List Update ::

:: Kepada rakan blogger yang mahukan blog disenaraikan di bloglist ABO sila tinggalkan url blog sahabat di ruang shoutbox wak di bahagian sidebar untuk tindakan. Makluman

:: New 30's bloglist@ABO ::

:: Editor albanjari online ::

Semua tulisan di blog ini sekadar mewakili pandangan peribadi penulis. Menulis blog sejak 2006. Mantan Presiden Sekretariat Blogger PAS Perak. Penulis juga seorang ahli bersekutu untuk group Media Perak. Jawatan akhir di dalam politik - Setiausaha Politik.

:: SketsaPRU13@albanjari online V2 |