PANAS BERAPI HARI INI :: albanjari Online's Feed ::

:: AKU KEMBALI MENULIS ::

Alamak..Hassan Jati ker tu ?


No Komen..layan gambaq dulu laa naa..!! Kih..kih..kih !! Kata Media UMNO - Inilah antara mereka yg memperjuangkan Islam; D.Hassan Ali, YB.KJ, D.Ibrahim Ali,YB D.Razali, Sdr.Lokman Adam bersama SHEB membuat bantahan ke atas Filem Innocence Of Muslim di Masjid Kg.Baru. Mereka begitu lantang bersuara apabila ada pihak yg memperlekahkan Islam spt yg dibuat olh Pengerusi DAP Perak baru-baru ini.

Ustaz Nasa kata : Hallo KJ..lu apa macam ? Ptuihhh la lu !!


Jawapan Balas / Penjelasan USTAZ NASARUDIN (Ketua Pemuda PAS) Berhubung Isu Demo Bantahan Berasingan Dengan UMNO

1. Saya telah diaju pelbagai soalan oleh media berkait sikap pemuda PAS terhadap pelawaan pemuda UMNO dalam isu Himpunan membantah Penghinaan Ke atas Rasul saw.

2. Suka saya tegaskan bahawa perkara ini bukanlah isu sebenar. Sebaliknya apa yang jadi isu ialah penghinaan ke atas nabi saw. Adapun siapa nak bantah filem hina nabi tu, turunlah ke kedutaan US Jumaat ini. Habis cerita.

3. Bantahan ini tanggungjawab setiap individu muslim utk nyatakan sikap terhadap penghinaan keatas nabi mrk. Lucunya, kenduri belum lagi bermula, dah ada yang nak berebut meja makan. Tunggulah hari kenduri kemudian datang dan ambillah mana - mana kerusi dan meja kosong. Apa yang nak bising - bising ? Nak cari publisiti murah ?

4. Kami DPPM sedari awal, sejak Rabu [ 12 Sept ] lalu telah memutuskan dua program utama dalam menangani isu ini :

1. Himpunan Munajat dan bantah penghinaan ke atas Nabi saw di seluruh masjid negeri masing - masing pada jumaat [14 Sept ] selepas solat jumaat. [ Ianya telah berlangsung dengan baik, aman dan jayanya termasuk di Sabah dan Sarawak ]

2. Xpresi Hijau Kasih Nabi saw dan bantah penghinaan ke atas Nabi saw di kedutaan Amerika pada jumaat
[ 21 Sept ] ini. Solat Jumaat di masjid Tabung Haji .

Semua warga perihatin dijemput hadhir.

5. Kami telah umumkan kpd media 2 program itu sejak Rabu 12 sept yang lalu. So apa polemiknya ?

6. Tiba - tiba Isnin lepas [ 17 Sept ] saya dimaklumkan bahawa pemuda UMNO ada mengajak pemuda PAS untuk turun demo sekali. Itupun saya hanya tahu melalui media. Terima kasihlah jemput kami. Kalau tiada jemputan pun, Kami memang akan turun pada 21 sept ini, kerana kami terlebih awal telah di"jemput" oleh Nabi kami saw untuk turun menunjuk sikap dan mempertahankan kemuliaan Nabi kami saw. yang dihina sedemikian rupa oleh musuh - musuh Islam. Kalau 17 sept baru nak jemput kami, memang terlalu lambat lah sebab kami dah setup segalanya lebih awal.

7. Saya pun hairan kenapa isu ini dipolemikkan sehingga mengalih pandangan umum daripada isu sebenar atau mereka sengaja mahu mencari political millage dan nak tunjuk hero kepada masyarakat ? Kalau nak demo turun saja lah , tidak perlu buat bising. Apakah mereka bergantung kepada keputusan pemuda PAS baru nak turun demo ? Ini bukan isu politik antara parti umno dan pas, ini isu penghinaan ke atas Nabi saw. Maka usahlah polemikkan perkara ini semata - mata nak buktikan kamilah hero ! Orang kampung semua sudah kenal . Siapa yang serius mahu pertahankan Islam dan kesuciannya dan siapa pula yang hanya mahu mencari political millage dan menggunakan media untuk memposisikan diri.

8. Kami DPPM konsisten dalam membentuk sikap terhadap isu - isu sebegini. Tindakan membantah penghinaan ke atas Nabi saw adalah kewajipan paling minima yang mesti dilakukan. Justeru itu ia bukanlah perbuatan yang sia - sia malah menjadi satu amal yang dikurniakan pahala oleh Allah swt.

9. Saya sekali lagi menyeru seluruh warga perihatin samaada muslim mahu pun non muslim agar menyertai Himpunan Aman membantah provokasi jahat pihak tertentu dengan menghina Islam dan Nabinya saw di hadapan kedutaan US pada Jumaat 21 Sept ini .

10. Fokus pada isu sebenar. Hadir pada 21 Sept ini. Solat jumaat di Masjid Tabung Haji. Sejurus selesai solat, kita berarak ke kedutaan US. Saya tidak mempunyai cukup masa untuk melayan karenah orang yang nak berebut meja makan sebelum masa kenduri. Nak datang , datanglah ... Kenapa perlu buat bising dan cipta polemik ? Jumpa anda di sana .....

Nasrudin bin Hassan
Ketua DPPM

" Innalillahiwainna ilaihiro ji'un " - Bantulah kepada sahabat sekadar yang termampu !


Menyelongkar kotak email@gmail hari ini, terpaku wak sebentar bila melihat 'musibah' yang kini meladeni rakan sahabat, " Rasulullah bersabda : “Obatilah orang yang sakit di antara kalian dengan sedekah.” (HR. Baihaqi) “Ujian yang menimpa seseorang pada keluarga, harta, jiwa, anak, dan tetangganya bisa dihapus dengan puasa, shalat, sedekah, dan amar makruf nahi munkar.” (HR. Bukhari dan Muslim), apa pun teruskan membaca..

"Ya Allah, barah Hajjar di tahap keempat"

HAJJAR sah menghidapi barah kelenjar limforma (cancer Hodgkin Lymphoma). 

Pakar Himatologi, Dr Lim Soon Kim pada Rabu lepas mengesahkan Hajjar menghidapi barah pada tahap empat. 

Pakar darah dari Hospital Sultanah Aminah, Johor Baru itu berkata, sakit Hajjar dikesan berdasarkan pada siasatan perubatan pada tisu tulang sum-sum yang diambil (trephine bone marrow biopsy) pada 6 O.gos lepas. 

Selepas "sihir tuju" yang bersarang dalam tubuh Hajjar berjaya ditawarkan di Pusat Perubatan Nur Wardah, Tangkak menjelang hari lebaran baru-baru ini, saya ingat, 'anugerah' Allah kepada Hajjar kian beransur pulih.

Rupa-rupanya tidak. Jika 'anugerah' ini untuk memuliakan hamba-Nya, saya pasrah dan redha.

Frman Allah yang bermaksud: 

"Adakah manusia mengira, bahawa mereka akan dibiarkan saja, dengan mengatakan: Kami telah beriman, padahal mereka belum lagi mendapat cubaan? 

"Dan demi sesungguhnya, Kami (yang Maha Mengetahui) telah pun menguji umat-umat sebelum mereka, nyata diketahui Mereka yang benar-benar beriman dan mereka yang berdusta." [Surah Al-Ankabuut: 2-3] 

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: 

"Sangat mengagumkan kepada seorang mukmin, sebab segala keadaannya untuk ia sangat baik, dan tidak mungkin terjadi demikian kecuali bagi seorang mukmin: jika mendapat nikmat ia bersyukur, maka syukur itu sangat baik baginya dan bila menderita kesusahan ia bersabar, maka sabar itu lebih baik baginya." (hadis riwayat Muslim) 

Dari Wad Kardiotorasik, Hajjar dipindah ke Wad Himatologi. 

Di sini, saya tak terhitung berapa beg air, darah dan platlet yang disalur masuk melalui pembuluh darah Hajjar. 

Rabu lepas Hajjar menempuhi kimoterapi sulung. Masuk beg keempat, Hajjar mengadu sakit yang amat. 

Kimoterapi berikutnya dijadualkan Pada 7 September depan. "Inna lillah..." 

Dr Lim kata, "(kimoterapi sulung) itu dos kimoterapi paling rendah untuk menguji reaksi imuniti badan Hajjar." 

Kata Dr Lim lagi, Hajjar akan menempuhi terapi sebegini minimum selama enam bulan dari sekarang. 

Mendengar konsultansi Dr Lim itu, saya mula berbincang dengan keluarga untuk mencari rumah tumpangan yang murah-murah di sekitar hospital demi memenuhi keperluan asasi Hajjar sungguhpun mengetahui bilik-bilik kecil di sini pun bukanlah murah. 

Buat masa ini, Insyirah yang comel setinggan di rumah ibu saudaranya yang baik hati. Emak Hajjar pun tinggal di situ. 

"Ya Allah, aku bodoh. Aku hina. Aku jahil. Aku daif. Suburkanlah perasaan syukur dan redha dengan segala ujian ini. Permudahkan lah urusan aku sekeluarga. Amin. Ya Rabbal 'Alamin..." 

Saya yang sombong ini dah tak tahu nak buat apa. Jadi, saya doa. 

Awal pagi tadi, saya bergegas bawa Hajjar ke Hospital. Paha Hajjar membengkak. Kaki Hajjar pun membengkak. 

Kedua-dua mata Hajjar membengkak dan mukanya nampak sembab. 

"Takkan baru sehari dibenarkan keluar wad, sudah jadi begini," saya bisik kepada emak. 

Emak kata, itu mungkin bengkak air. 

Tanpa berfikir panjang, Hajjar dikejar ke Bahagian Kecemasan. 

"Sudahlah Dr kata barah Hajjar merebak dari paru-paru ke hati dan limpa sehingga menyebabkan ketiga-tiga organ Hajjar membengkak, takkan buah pinggang pun 'ada masalah'? Ya Allah...sembuhkan dia (Hajjar)!" 

Mendengar kata-kata saya itu, Hajjar kata, "Hajjar barah. Dr pun dah kata, sakit Hajjar ini dah sampai tahap empat..." 

Air mata Hajjar berlinangan. 

Saya tak boleh menangis depan Hajjar sebab Dr kata penawar sakit barah adalah "sokongan moral". 

Kawan-kawan Hajjar yang datang ke Hospital sebelum ini pun damai, tak menangis sebab mereka tabah dalam memberi semangat, harapan dan doa kepada Hajjar. 

Selama ini, saya diceritakan mengenai kawan-kawan Hajjar dari Kolej Matrikulasi Johor (KMJ), dari PMIUSM, dari pejabat Tropicana; baru sekarang saya mencuri-curi melihat kebaikan kawan-kawan Hajjar semasa menemani Hajjar di wad. 

Hajjar bertuah. Dalam ujian genting sebegini, Allah menghiburkan Hajjar dengan kawan-kawan yang saling mengasihinya. 

Semoga Allah memberi kebahagiaan berpanjangan kepada semua mereka atas kebaikan mereka ke atas Hajjar. 

Selepas berjumpa Dr. pagi tadi, Dr memberi ubat 'galak kencing' supaya boleh nyah air berlebihan dari dalam badan Hajjar. 

Setakat ini dulu. Saya minta maaf kerana "tak memang taman" nak menjawab panggilan atas balas SMS sebelum ini. 

Terima kasih kepada yang menjenguk dan terus menerus mengutus doa buat Hajjar sekeluarga. 

Bagi yang berniat untuk menyumbang kepada Hajjar, boleh disalurkan melalui akaun Maybank2U saya dahulu, Zainulfaqar Yaacob, 164258481533. Tolong SMS saya, jumlah sumbangan. 

Sama-sama kita doa untuk kesihatan Hajjar sebab Rasulullah beranda yang bermaksud, "doa senjata mukmin..."

Salam ukhwah. Wasalam. 

Zainulfaqar Yaacob 
Wad Himatologi HSAJB | 5:19 petang

sumber

Wanita 40an mudah jatuh cinta ke-2, Wow ! Lelaki..?

Kita biasa dengar orang kata life begin at forty. Namun frasa mengenai bermulanya hidup dalam usia 40 biasanya dikaitkan dengan lelaki sahaja. Ia seperti tidak ada kena mengena langsung dengan wanita.

Wanita apabila menghampiri usia 40 lazimnya akan menjadi terlalu sensitif apabila disentuh mengenai usia Malah ada yang marah-marah apabila dipanggil 'makcik' oleh budak belasan tahun yang sememangnya sebaya dengan anak mereka.

Kerana itu, ada yang sanggup berhabisan ribuan ringgit setiap bulan semata-mata supaya dapat dihilangkan imej 'makcik' mereka.

Kalaulah Jabatan Pendaftaran membenarkan ditukar tarikh lahir dalam kad pengenalan dengan bayaran tertentu sebagaimana Jabatan Pengangkutan Jalan membuka bidaan nombor plet kenderaan, beratus-ratus ribu pun sanggup dibayar agaknya oleh wanita untuk mereka terus muda sampai bila-bila.

Itulah yang saya percaya dan saya pegang daripada pemerhatian sepanjang 40 tahun mengenali dan bergaul dengan wanita.

Oleh sebab itu, apabila seorang kawan - wanita - yang berusia 38 tahun tiba-tiba mengaku dia tidak sabar-sabar lagi hendak mencapai umur 40, saya berasa pelik, sangat-sangat pelik.

Antara percaya dengan tidak akan kata-katanya, saya bertanya: "Mengapa, apa sebabnya you nak sangat umur 40?"

Lalu dia pun menjawab: "Apa kurangnya umur 40? You yang dah sampai umur 40 ni, terasa ada apa-apa yang kurang ke?"

"Lelaki lainlah," jawab saya.

"Orang lelaki, umur 40 bertambah laris, makin ramai yang nak mendekat, termasuk anak dara, jangan buat tak tahu..." kata saya dalam ketawa.

Khusus kepada isteri saya, kata-kata itu semata-mata merujuk kepada orang lain, tidak ada kena mengena dengan diri saya.

"Habis, you ingat, orang perempuan kalau umur 40 sudah tak laku ke? You silap... sangat silap," katanya.

Dan lagi kata kawan saya itu, dia sendiri sudah bersiap sedia untuk jatuh cinta kali kedua apabila sampai umur 40 nanti.

"Fuuhh, siap buat azam lagi. Biar betul you ni!" saya membalas.

Mengenai rakan saya itu, saya akui walaupun dalam usia yang sudah 'petang', punya tiga anak, dia cukup pandai jaga badan. Sebagai kawan yang sudah lama mengenalinya, sejak dia anak dara, saya boleh akui dia lebih 'bergetah' berbanding dulu.

Dengan raut wajah yang tampak matang, tubuh yang sedikit berisi berbanding zaman muda, keanggunannya amat terserlah. Jadi apabila dia berkata, dia sedia untuk jatuh cinta kali kedua, saya tahu itu bukan masalah baginya. Jangankan duda atau suami orang, anak teruna pun boleh datang melutut kalau dia mahu Akan tetapi masalahnya, dia isteri orang.

"You jangan buat pasal la Fiza, you tu isteri orang!" kata saya lagi.

Mendengar kata-kata saya, dia tertawa dan ketawanya agak kuat hingga ada beberapa orang yang sedang makan dalam kedai asam pedas di Seksyen 15 Shah Alam itu menoleh ke arah kami.

Dalam hati saya langsung berkata: "Harap rupa saja lawa, perangai masih tak senonoh walaupun sudah hampir umur 40, buat malu aku saja."

"You ni silap faham, Mat. I bukan nak jatuh cinta dengan orang la."

"Habis tu? Dengan siapa, dengan beruk?" Saya melepaskan geram yang terbuku dek kerana malu dipandang orang disebabkan ketawanya yang kuat tadi.

"Macam ni, biar I explain kat you. Orang perempuan ni, bila sampai umur macam ni, dah ada suami, anak-anak dan keluarga yang bahagia, tak mungkin nak jatuh cinta pada lelaki lain lagi.

"Perempuan setia, bukan macam lelaki. Yang I maksudkan jatuh cinta kali kedua tu adalah pada diri sendiri. Jatuh cinta pada diri sendiri ni macam-macam cara Che Mat oiii, antaranya pasang badan, belajar ugama, mula fikir pasal perabut yang mahal-mahal, macam-macam ..."

Lagi katanya, dalam umur macam sekarang, wanita rata-ratanya anggap mereka sudah capai kesempurnaan dalam hidup, tidak ada apa yang nak dicari atau diburu lagi.

"Sekarang sudah tak susah-susah bangun tengah malam buat susu anak. Tak payah fikir nak bangun awal buat sarapan. Hidup boleh dianggap sudah established, sudah sempurna. Jadi bolehlah jatuh cinta kali kedua, kepada diri sendiri. Boleh ulang alik pergi gym atau belajar tai-chi, jaga badannnn....," katanya dengan nada mahu tunjuk kepuasan kerana berjaya 'mengenakan' saya.

Saya diam sahaja, biar dia cakap sampai puas.

"Orang lelaki tak macam perempuan. Apabila hidup senang sikit, bukan nak diingat orang yang bersusah payah bersama dulu. Masa inilah nak dicari kesempurnaan yang lebih, maklumlah orang sebelah dianggap sudah berumur, sudah tua, tak sepadan lagi nak dibawa berjalan, kena cari yang mudalah."

"Amboi! Ini sudah lebih...," kata saya.

"Mengapa Che Mat, terasa ka?" "Bukan terasa, you mengata lelaki... seolah-olah semua lelaki tu sama.," kata saya.

"Tak, I bukan mengata you, I tau you baik, jarang ada lelaki yang baik macam you ni," katanya sambil tertawa. Mujur kali ini ketawanya tidak sekuat tadi, dan tidak ada orang yang menoleh ke meja kami lagi. Walau apa pun, tidak mudah untuk saya terima kata-katanya yang bersambung ketawa seperti menyindir itu.

Dia kemudian berkata lagi: " I cuma nak ingatkan. Wanita 40an, yang ada belanja cukup, boleh jaga badan, pasang badan, sesetengahnya lebih ranggi daripada anak dara. You perhatilah... jadi suami tu kena jeling-jeling sikit ye!"

Fuuhhh!!! Asam pedas yang selalunya bagi saya 'best in the world' tiba-tiba terasa tidak sedap tengah hari itu.

Kata-kata kawan saya itu tentunya buat mana-mana suami pun berdebar. Inilah agaknya yang ramai isteri-isteri rasa apabila suami mereka sampai umur 40, yang kononnya akan buat saham lelaki lebih tinggi.

sumber : MUHAMAD MAT YAKIM (Sinar Harian)

Sasarkan 1000 facebookers SETUJU SIBAJINGAN ITU DIBUNUH MATI !



Banner 4 X 20 kaki diatas sudah ditempah. Mesej dari facebooker bukan calang-calang. KAMI MAHU PENGHINA NABI INI DIBUNUH ! Itu mesej yang mahu si 'anjing' warga Amarika dengar dan baca. Insyaallah ,seandainya capaian untuk 3 hari terakhir ini benar-benar dimudahkan oleh ALLAH SWT, kita akan capai angka itu yang mahu 'anjing' Amerika ini dibunuh nyah dari bumi Allah ini. 

Sehingga artikel ini ditulis, capaian LIKE di facebook ( DI SINI ) sudah mencapai 378* butang LIKE ditekan oleh warga fesbuk dengan 39 SHARE di wall rakan dan sahabat sejak 25 jam mesej ini disampaikan di wall fesbuk albanjari. Terima Kasih rakan fesbuk semua. AYUH RAKAN SAHABAT, KITA TERJEMAHKAN KEBENCIAN KITA KEPADA PENGHINA NABI INI SEHINGGA CUKUP 1 RIBU LIKE AGAR BAJINGAN INI BENAR-BENAR MATI AGAR CEPAT BAJINGAN INI KITA HANTAR KE NERAKA ALLAH SWT.

Dan pada jumaat ini, pada Himpunan Sejuta Umat, 21 September kita arak banner ini memenuhi jalan dan ruang, kita redah dan rempuh halangan yang ada, kita berarak ke Kedutaan Amerika sambil melaungkan takbir, AllahuAkbar..biar kecut dan takut golongan mungkar yang sewenangnya menghina Nabi Muhamad SAW. Takbir !!

Albanjari Online terus menyeru agar pembaca yang ada akaun facebook teruskan LIKE, terima kasih. 

(*) jumlah kiraan itu diperolehi dengan mengambil kira jumlah LIKE daripada wall ALBANJARI dan juga wall fb sahabat yang turut sama SHARE dimana butang LIKE kini sudah mencapai angka 378 facebookers setuju BAJINGAN ITU DIBUNUH MATI !

Muka cantik, kulit gebu tapi sayang..!!

Kalau tak nak 'anak' tu, bak sini..biar wak yg tolong jaga. Dah ler 'jantan' yg diharap hilang ke mana, kesian hang..muka cantik, kulit pun putih gebu..tapi sayang, kerana mungkin benci sangat pada 'jantan' yang hamilkan hang..hang pi buang@campak baby tu apa hal ? Adoiii..kan lagi besar masalah nak kena pikul..? Guaner..!!

PETALING JAYA - Seorang ibu muda yang dipercayai tergamak mencampak bayinya hidup-hidup dari tingkat 3 Blok 1, Flat Desa Mentari di sini sebaik sahaja anaknya selamat dilahirkan direman sehingga Isnin ini bagi membantu siasatan kes perbuatan kejam itu.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Arjunaidi Mohamed berkata, perintah reman itu dikeluarkan oleh Majistret Mahkamah Petaling Jaya, Suraya Syawal pada pukul 11.30 pagi semalam.

"Mahkamah membenarkan suspek direman tujuh hari bermula hari ini (semalam) untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh," kata beliau ketika dihubungi Kosmo!.

Menurut beliau, laporan bedah siasat ke atas mayat bayi yang cukup sifat itu mengesahkan mangsa mati akibat mengalami kecederaan serius di kepala.

"Bayi itu mengalami kecederaan teruk di kepala selepas dicampak dari tempat tinggi sebelum terhempas ke bawah," kata beliau.

Arjunaidi memberitahu, suspek yang berusia 20 tahun dan belum berkahwin itu melahirkan bayinya secara sendirian ketika dia berada seorang diri di rumah keluarganya.

Difahamkan bayi yang cukup bulan itu merupakan anak hasil hubungan suspek yang bekerja di sebuah kilang dengan teman lelakinya. Bagaimanapun, keluarga suspek tidak menyedari gadis itu mengandung.

Polis setakat ini tidak menyiasat atau menahan kekasih suspek kerana belum ada keperluan dengan kes bunuh yang dihadapi suspek wanita itu.

Suspek yang memakai baju T warna hitam, bertudung, berjaket merah jambu, berkain sarung batik, berstoking dan berselipar kelihatan bersahaja ketika diperintahkan ditahan reman oleh majistret.

Wanita itu yang tidak ditemani ahli keluarga ketika dibawa ke mahkamah masih dirawat di Pusat Perubatan Universiti Malaya.

Semalam akhbar melaporkan, seorang bayi perempuan ditemui mati dipercayai dicampak dari tingkat tiga flat Desa Mentari di sini.

Polis yang memeriksa mayat bayi itu kemudian menahan seorang gadis yang kelihatan lemah selepas dipercayai baru lepas bersalin di tingkat tiga blok 1 di rumah flat itu. Ketika ditemui, bayi yang masih bertali pusat itu sudah tidak bernyawa lagi. (sumber-agensi)

BUNUH 'DIA' SEKARANG !! Darahnya halal ditumpahkan..!! Takbir !!

Tawaran Bunuh kepada Nakoula Basseley Nakoula !! Darahnya halal untuk dibunuh !! Lepas bunuh mesej wak, kerana wak tawarkan 'reward' senaskah al-Quran diatas kerja mulia anda. Apa lagi " KILL NAKOULA BASSELEY ". Cara bunuh 'ikut suka...hangpa, nak santau kaa, nak ilmu hitam kaa..kan ker melayu terer dlm hal hitam-hitam nih..hingga boleh bagi mati..! Ayuh..!! Demo-demo apa barang..buang karan jaa..!! Ptuihh !!

Pendedahan Sulung Wajah Pengarah Filem "Innocence of Muslims"--Nakoula Basseley

Ini adalah gambar pertama lelaki dikatakan dalang di sebalik filem anti-Islam yang telah mencetuskan keganasan di seluruh Timur Tengah. Nakoula Basseley Nakoula juga dikenali sebagai Sam Bacile. Lelaki yang disyaki oleh FBI sebagai pembuat filem bertanggungjawab terhadap filem Innocence Of Muslims yang mencemuh Nabi Muhammad.

Salah seorang pelakon filem itu Anna Gurji mengatakan dia telah ditipu oleh pengarah berusia 55 tahun itu. Foto dibawah pula merujuk - Nakoula Basseley Nakoula di set filem dengan Cik Gurji yang berambut palsu warna merah
Nakoula adalah Kristian Koptik kelahiran Mesir . Sekarang tinggal di California, beliau adalah seorang peniaga dadah yang disabitkan kesalahan dan yang terakhir dibebaskan dari penjara pada Jun tahun lepas. Filem ini telah menyebabkan tindakbalas anti-AS dari umat Islam seluruh dunia. Tujuh orang telah terbunuh, beribu-ribu cedera dan malam tadi rusuhan telah merebak ke Sydney, Australia. Ia juga melaporkan bahawa Sudan telah menolak permintaan AS untuk menghantar Marin untuk melindungi kedutaan.

Di California, Gurji yang berusia 21 tahun, yang melakonkan watak pengantin kanak-kanak yang dikahwinia Muhammad dalam filem tersebut meluahkan rasa kesal kerana dia telah 'dikhianati' oleh Nakoula. Dia juga melahirkan rasa takut akan tindak balas umat Islam ke atasanya

'Saya melakonkan watak pengantin perempuan bongsu kepada watak yang bernama George, "katanya. 'Saya tidak tahu George akan ditukar kepada Muhammad. Saya mengunci diri di dalam rumah saya. Saya takut orang-orang di Timur Tengah akan menyalahkan saya.


'Saya penganut katolik oleh itu mereka mungkin fikir saya menentang umat Islam. Saya mengambil pil tidur. Saya telah menangis selama beberapa hari. Saya rasa dikhianati. Muka saya terpapar dalam klip filem. Apabila orang menonton filem buruk itu mereka akan melihat saya. '

Gurji berkata dia dan pelakon lai percaya mereka telah membuat sebuah filem aksi yang dipanggil Desert Warrior. Nakoula atau 'Sam' tidak pernah menyebut tentang agama.

'Saya diberitahu saya adalah untuk menjadi Hilary, pengantin muda kepada watak yang dipanggil George, "katanya. 'Filem ini adalah tentang sebuah komet yang jatuh ke Bumi di Timur Tengah purba.

sumber : http://wasukalu.blogspot.com, 16 Sep 2012

:: blank ::

..

albanjari ONLINE blog :: NEW Followers

:: albanjari Online Popular Posts ::

:: List Blog ::

:: albanjari Online 40's Blog List Update ::

:: Kepada rakan blogger yang mahukan blog disenaraikan di bloglist ABO sila tinggalkan url blog sahabat di ruang shoutbox wak di bahagian sidebar untuk tindakan. Makluman

:: New 30's bloglist@ABO ::

:: Editor albanjari online ::

Semua tulisan di blog ini sekadar mewakili pandangan peribadi penulis. Menulis blog sejak 2006. Mantan Presiden Sekretariat Blogger PAS Perak. Penulis juga seorang ahli bersekutu untuk group Media Perak. Jawatan akhir di dalam politik - Setiausaha Politik.

:: SketsaPRU13@albanjari online V2 |