PANAS BERAPI HARI INI :: albanjari Online's Feed ::

:: AKU KEMBALI MENULIS ::

Adun BN mati - ada siapa boleh adjust sama Izrail ?

Tak puas hati bro..! tapi dah takde pilihan..! kena telan gak bro...! Dah banyak itu jer umur yang Tuhan boleh kasi kat Adun Kerdau, nak buat macamana kan..? Klik Sini

Ikut hati aku, kalau laa Adun kerdau tu boleh adjust sikit tempoh mati dia, bagus jugak..tapi sapa yg nak pi adjust..arwah tu kan dah mati. Lagipun sapa pulak yg eksyen sgt nak berani-berani jumpa malaikat Izrail minta agar nyawa Adun Kerdau kasi adjust bagi dia hidup lagi lama, dan jangan mati petang tadi. Huh..aku pun tak sanggup bro !!

Karmanya, jika jumpa malaikat Izrail itu tanda memang sampai ajal la tu..! Perh..lain macam plak aku tulis malam ni..nak tau ?? 

Pasal apa aku bikin dan tulis macam kat atas tu, ada benda laa aku nak citer kat sini. Lagipun masa team aku si MRK tu lalu depan pejabat Umno di Pekan Kerdau, AJK Umno tengah sibuk mesyuarat bro..! 


Meeting tengah dok jalan dan bukan biasa-biasa punya meeting tu bro..! Aku dah kerah MRK pi patah balik, ambik gambar mana tau ada rezeki kita boleh nampak 1st lady..sambil hi..hi..bye..bye ! Huh..tak boleh tahan maa..!!

Takpa esok pagi aku publishkan eksklusif mengapa aku tulis macam pesen kat atas tu. Hangpa BN, syiokk laa..noo ! Adun mati, projek mesti marii...! Kocek kembung, senanglaa hati..!!

PRK lagi, lepas Merlimau ke Kerdau plak !

PRK lagi ! Muttakhir ini ramai pulak Adun BN mati. Jika yang mantan tu, tak mati biasa, tembak kepala pun ada..supaya cepat ajal..hadoiiy ! Untuk keluarga Adun Kerdau, aku ucapkan takziah. Seperti biasa, jika ada panggilan jihad, selepas Merlimau ke kerdau aku beb !

ADUN Kerdau, Datuk Zaharuddin Abu Kassim daripada Umno meninggal dunia pada jam 6 petang tadi, menurut siaran Buletin Utama, TV3.
NONE

Allahyarham dikatakan menghembuskan nafas terakhirnya ketika dalam perjalanan ke hospital selepas dilaporkan terjatuh di bilik air rumahnya.


Sejak setahun lalu, Zaharuddin seringkali keluar masuk hospital kerana pelbagai penyakit. Kali terakhir adalah pada November tahun lalu di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah Hospital di Temerloh kerana tekanan darah yang tidak menentu.



Allahyarham juga sebelum ini pernah dimasukkan ke IJN pada 9 Mei tahun lalu apabila berlaku masalah pada buah pinggang dan jantungnya selepas menjalani pembedahan ulser usus.

Kematian itu menyaksikan pilihan raya kecil kali ke-16 bakal diadakan selepas pilihan raya umum 2008. Ia adalah pilihan raya kecil pertama di Pahang.

azlan

Mengikut undang-undang pilihan raya, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mesti mengadakan pilihan raya kecil dalam tempoh 60 hari.


Ketika ini, parti-parti politiksibuk membuat persiapan bagi pilihan raya kecil ke-15 bagi mengisi kekosongan kerusi dewan undang negeri Merlimau, Melaka akibat kematian Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan kerana sakit jantung.


Zaharuddin, 63, menang kerusi DUN Kerdau pada pilihan raya umum 2008 dengan majoriti 1,615 undi, menewaskan calon PAS, Hassanudin Salim.

Kawasan tersebut mempunyai pengundi yang terdiri daripada 89 peratusMelayu, 6 peratus Cina, 3.7 peratus India dan 2.5 peratus kaum-kaum lain.

18SX : PANAS BERAPI - Mari main dan uli telor orang gomen..!

Kepada penghisap darah dan penzalim kaki habis duit rakyat, dan kuat cita-cita mahu jadikan duit kerajaan macam duit mak bapak dia, Hosni Mubarak wajib jadi ikon macam na nak jadi superkaya. Kat Mesia ni agak2 ada nampak ker..jenis muka macam Hosni Mubarak tu sekarang ? Jika ada elok tendang cepat2 ke longkang..! 

Hoi..wonderpet ! barang asas kat pasar makin naik mencanak lepasa raya cina ni apa hal haa? nak aku list kan semua barang yg naik ker kat sini ? Seronok ler org gomen..yg kerja di jabatan KPDNKK, duduk kangkang uli telor dan bijik tak payah buat kerja..pasai blogger tolong buatkan kerja kat depa..butoh laa wa cakap lu, pi la tengok cili basah dah berapa hinggit sekilo kat pasar tu, ker nak kau cili telor hangpa semua ??


There are no Mubaraks on the Forbes list of the world's richest people, but there sure ought to be.
The mounting pressure from 18 days of historic protests finally drove Egyptian President Hosni Mubarak from office, after three decades as his nation's iron-fisted ruler. But over that time, Mubarak amassed a fortune that should finance a pretty comfortable retirement. The British Guardian newspaper cites Middle Eastern sources placing the wealth of Mubarak and his family at somewhere between $40 billion and $70 billion. That's a pretty good pension for government work. The world's richest man--Mexican business magnate Carlos Slim--is worth about $54 billion, by comparison. Bill Gates is close behind, with a net worth of about $53 billion.
Mubarak, of course, was a military man, not a businessman. But running a country with a suspended constitution for 30 years generates certain perks, and Mubarak was in a position to take a slice of virtually every significant business deal in the country, from development projects throughout the Nile basin to transit projects on the Suez Canal, which is a conduit for about 4 percent of the world's oil shipments. "There was no accountability, no need for transparency," says Prof. Amaney Jamal of Princeton University. "He was able to reach into the economic sphere and benefit from monopolies, bribery fees, red-tape fees, and nepotism. It was guaranteed profit."
Had the typical Egyptian enjoyed a morsel of that, Mubarak might still be in power. But Egypt, despite a cadre of well-educated young people, has struggled as an economic backwater. The nation's GDP per capita is just $6,200, according to the CIA--one-seventh what it is in the United States. That output ranks 136th in the world, even though Egypt ranks 16th in population. Mubarak had been working on a set of economic reforms, but they stalled during the global recession. The chronic lack of jobs and upward mobility was perhaps the biggest factor driving millions of enraged Egyptian youths into the streets, demanding change.
Estimates of Mubarak's wealth will probably be hard to verify, if not impossible (one reason dictators tend not to make it onto Forbes's annual list). His money is certainly not sitting in an Egyptian vault, waiting to be counted. And his delayed exit may have allowed Mubarak time to move money around and hide significant parts of his fortune. The Swiss government has said it is temporarily freezing any assets in Swiss banks that could be linked to Mubarak, an uncharacteristically aggressive move for the secretive banking nation. But that doesn't mean the money will ever be returned to the Egyptian people, and it may even find its way to Mubarak eventually. Other Mubarak funds are reportedly sitting in British banks, and Mubarak was no doubt wily enough to squire away some cash in unlikely places. Plus, an eventual exile deal could allow Mubarak to retain some of his wealth, no questions asked, as long as he and his family leave Egypt and make no further bids for power.
Epic skimming is a common privilege of Middle Eastern despots, and Mubarak and his two sons, Gamal and Alaa, were a bit less conspicuous than some of the Saudi princes and other Middle Eastern royals seen partying from time to time on the French Riviera or other hotspots. The family does reportedly own posh estates in London, New York, and Beverly Hills, plus a number of properties around the Egyptian resort town of Sharm El Sheikh, where Mubarak reportedly went after resigning the presidency.
Mubarak also spread the wealth far and wide in Egyptian power circles--another Middle Eastern tradition--one reason he incurred the kind of loyalty that allowed him to rule for a remarkable three decades. Top Army officials were almost certainly on his payroll, which might help explain why the Army eased him out in the end--allowing a kind of in-country exile--instead of hounding him out of Egypt or imprisoning him once it was clear the tide had turned against him for good.
That money trail, in fact, will help determine whether Egypt becomes a more prosperous, democratic country, or continues to muddle along as an economic basket case. Even though he's out of power, Mubarak may still be able to influence the Army officials running the country, through the financial connections that made them all wealthy. And if not Mubarak, the next leader may be poised to start lining his pockets the same way Mubarak did. For Egypt to have a more effective, transparent economy, all of that will have to be cleaned up. There are probably a lot of people in Cairo who have been checking their bank balances lately.
Twitter: @rickjnewman

PANAS BERAPI - biar cair darah ditubuh, maaf bukan sekali !!

Aku sokong dan kukuh berada di belakang ustazah ni. Pertahankan hujah itu, dan jangan sesekali memohon maaf. Islam itu yg terbaik. islam itu agama yang diredhai oleh Allah swt. 

Andai tumpah darah kerana mempertahankan agama dan islam, syahid itu mutlak Allah beri kepada hambaNya..kecuali kepada orang2 yg penakut macam Umno ! perkasa ? bab-bab nak lawan kristian ni ada masuk dalam minit perkasa kaa? Apa ? tak dakkkk...! 

Sebuah majlis gabungan gereja hari ini menuntut seorang selebriti meminta maaf atas dakwaan mengaitkan penganut Kristian dengan amalan maksiat.

Tuntutan itu disuarakan oleh Pemuda Majlis Gereja-Gereja Malaysia(Pemuda CCM) hari ini yang mempertikaikan satu kenyataan oleh selebriti berkenaan, Siti Nor Bahyah Mahamood.
NONE
Dalam rancangan berkenaan, Siti Nor Bahyah didakwa telah berkata: “Maksiat, disko,'couple-couple', bersunyi-sunyian, inilah tradisi bagi masyarakat yang beragama Kristian."

Siti Nor Bahyah didakwa telah berkata demikian melalui satu rancangan yang membincangkan hukum sambutan Hari Valentine melalui sebuah televisyen tempatan sebelum ini.

Pemuda CCM menyifatkan dakwaan itu sebagai "tidak bertanggungjawab", "mengaibkan" dan "amat menyakitkan hati" masyarakat Kristian melalui "serangan terbuka ke atas kepercayaan masyarakat lain tanpa fakta yang dikaji dengan teliti."

Menurut kenyataan itu lagi, Siti Nor Bahyah juga telah melandaskan hujahnya dalam rancangan itu "dengan legenda dan kisah dongeng yang tidak disokong (fakta)."

"(Siti Nor Bahyah) juga telah memilih untuk menggunakan ruang awam untuk mencerca ajaran masyarakat lain dengan pandangan yang salah (dan) diperolok-olokkan sebagai fakta," kenyataan itu dipetik.


Tiada asas dalam Kristian

Selebriti berkenaan juga antara lainnya telah menyebut beberapa versi latar belakang sambutan Hari Valentine dalam program berkenaan yang turut disiarkan dalam laman Youtube.

Versi pertama yang disebut oleh Siti Nor Bahyah itu membabitkan amalan penyembahan seorang "dewi cinta" oleh masyarakat Rom kuno.

Salah satu lagi versi yang disebut itu membabitkan sambutan bagi memperingati seorang paderi bernama Saint Valentine yang dibunuh kerana menyebarkan ajaran Kristian.

"Saint Valentine inilah yang memainkan peranan besar menjatuhkan kerajaan Islam di Cordoba, Sepanyol. Jadi kalau kita sambutValentine's Day, maknanya kita sokong Kristian. Kita sokong Inggeris. Kita masuk sebahagian daripada mereka."

"Yang keempatnya sebab kita tak boleh sambut Valentine ini sebab meraikan burung yang suka mengawan pada 14 Februari. Ini ialah tradisi orang Inggeris," kata Nor Bahyah lagi dalam rancangan berkenaan.

Mengulas lanjut, Pemuda CCM berkata selebriti itu sepatutnya menasihati masyarakat muda supaya bertindak dengan bijak dan tidak dieksploitasi oleh sambutan yang dikomersilkan secara terang-terangan.

Kenyataan itu juga menyebut, Pemuda CCM telah menjelaskan sebelum ini bahawa Hari Valentine dan juga Santa Claus tidak mempunyai asas dalam ajaran Kristian.

PANAS BERAPI - Mantan SU politik che det yg gemar tayang 'pistol air' tepi jalan, biar betul ?

Orang bilang dulu orang itu bekas SU Sulit Che Det? Bukan seorang..malah ramai orang juga berkata begitu. Tokey kedai makan tempat aku mengeteh kelmarin juga kata macam tu bila aku tanya tentang manusia 'aneh' yg selalu kelihatan setiap petang..!

Aneh kerana diusia yg lewat begitu(baca umurnya hampir 60an) hidupnya seperti tidak terurus dengan baik. Tak baik laa..kalau betul beliau mantan salah seorg SU Politik Che Det ketika pemerintahan Che Det selama 22 tahun, dibarkan begitu.

Aneh kerana orang itu kencingnya ikut suka hati dia saja. Hilang malu kepada publik. Apa taknya..selamba badak dia kuarkan 'pistol' dia yg tak berapa nak 'cun' tu halakan ke longkang..kedai beb ! Seronok kereta yg lalu lalang depan dia dpt tonton 'pistol' free tepi jalan. Itu baru kes dia belasah kencing tepi jalan..belum lagi dia baraikan terus kat dalam kedai makan..hancing lantai beb !

Aku tengok..kesian betul mamat sorang tu, pasal apa dia jadi macam tu..tengok tubuh badan memang nampak skima sgt gaya Umno tu kuat sungguh..bau pun bau Umno..lagi gaya dia memang stylo umno..cuma 1 jer yg aneh..kalau kencing..merata ceruk ikut suka hati dia..saja, bukak zip..kuarkan pistol..tarik kasi terjulor dan tuang terus air kecing dari pistol dia ke longkang besar !

Petang esok dan hari minggu ni misi aku dgn slr aku untuk entot skodeng mantan SU Politik che det ni, mungkin dgn foto aksi tu ada org lain boleh sahkan betul ke tidak orang 'aneh' itu memang betul mantan SU Politiknya che ddet..atau bukan, dan menutup terus cakap2 org ramai di tempat ini.,  siapa dia sebenarnya..kita tunggu isnin !


Merlimau yang lemau - keris terpacak diperot gendot !


Seb baik keris tu tersidai kat perot, kalau kat juboq ? Hadoiyyy..! Di Merlimau apa gimik plak dia nak bikin..! Tunggu lensa blogger PR mencari sasaran mamat2 hyper yg tak cukup akal ni kelak ..!

PANAS BERAPI - Tanah buat 'cucuk-cucuk dan tanam' yang maha luas..!

Jika bapaknya punya 'tanah' baru, untuk kerja-kerja cucuk dan tanam, maka anaknya juga tidak tewas nafsunya. Lorr..dari terjahan blog di sini juga bilang, tanah untuk anak lelakinya cucuk-cucuk tanam itu lebih luas lagi terbentang.

Sambil ditemani oleh isteri mungil berdarah Spanish, tanah cucuk-cucuknya itu luas mata kurang lebih 70 ribu hektar loll...! Gilaa..!

Hukum hidup sudah sama macam Mubarak. Tunggu saja saat kamu hancur dibadai karma Tuhan..! Baca dibawah skrol sampai habis pendedahan panas ini.



SEBERAPA BANYAK YANG ANAKANDA NAK IANYA PERCUMA, ANAKANDA!

Senyuman lebar anak Taib Mahmud, Mahmud Abu Bekir
dengan tanah "kurnia" seluas 70,000 hektar!!
Ketika PM Najib Razak mengadakan sesi penilaian ke atas rekod-rekod BN di Sarawak pada hujung minggu ini, kami ingin mencadangkan beliau juga perlu mengambilkira suatu maklumat yang mengejutkan yang kami dedahkan mengenai siasatan kami ke atas rampasan tanah terkini yang dilakukan oleh Taib. 


Sejak 3 tahun kebelakangan ini Ketua Menteri itu telah memberikan kepada anaknya yang tampan, Mahmud Abu Bekir Taib, tanah-tanah NCR seluas kepulauan Singapura – semuanya diberikan secara PERCUMA!



Kebanyakan tanah-tanah tersebut telah menjadi milik syarikat yang ditubuhkan untuk Mahmud yang dikenali sebagai Titanium Management. Titanium Management pernah menjadi perhatian umum kerana terlibat dalam beberapa skandal mendapat kontrak-kontrak tanpa melalui proses tender yang dikeluarkan oleh kerajaan Taib.


Titanium Management - Pemegang sahamnya, Mahmud Abu Bekir Taib, dan para kroni!

Titanium Management pada asal terletak di sebuah pejabat dalam bangunan syarikat CMS yang dimiliki oleh Taib sendiri, yang kerapkali terlibat dalam skandal-skandal mencuri kesemua jenis perniagaan yang paling menguntungkan. 



Sebenarnya Titanium kini telah berpindah pejabat ke blok bangunan pejabat yang dinamakan Titanium Tower, yang berdiri megah sebagai suatu lambing kejayaannya menyedut segala keuntungan dari kontrak-kontrak Negeri dan juga rampasan-rampasan tanah NCR sejak beberapa tahun kebelakangan ini, yang mana kami boleh mengesahkan keuntungannya mencecah berates-juta ringgit.



Walau bagaimanapun, selain dari Titanium Management, kami juga telah mengenalpasti berapa syarikat yang telah menerima tanah-tanah yang mana syarikat-syarikat itu dikawal oleh Taib Mahmud dan rakan kongsinya Chris Chung dan bekas Pengarah Kerjaraya, Michael Ting. Ke semua syarikat ini yang didaftarkan di bawah nama salah seorang atau ketiga-tiga mereka beroperasi dalam satu ruang pejabat dan berkongsi satu nombor telefon seperti yang digunakan oleh Titanium Management!



Dalam kes anak saya tanah harus diberikan secara PERCUMA!



Kami telah mendapati sebanyak 14 buah syarikat yang jelas dikawal oleh Titanium Management milik Mahmud Abu Bekir Taib, yang telah diberikan tanah-tanah berjumlah 70,000 hektar. Jumlah ini jauh lebih luas dari kepulauan Singapura.


Pada setiap satu kes pemberian tanah ini dilaksanakan di bawah kategori“Payment in Kind”. Ini merupakan salah satu cara menyebut tanah-tanah itu diberikan kepada anak Taib secara percuma.



Tanah-tanah lain pula turut ditawarkan secara percuma. Kebanyakan pemanfaat dari rampasan tanah yang dilakukan oleh Taib hanya akan diminta bayaran yang paling minima pada suatu tarikh di masa hadapan. Tetapi apabila tiba pada anak Taib, bayaran adalah dihapuskan!



Apabila kerabat Taib bermaharajalela, rakyatnya merana



Perdana Menteri Najib seharusnya menganggap kemewahan Taib hasil rampasan demi rampasan yang dilakukannya ke atas tanah-tanahnya sendiri terlalu kontra dengan kadar kemiskinan teruk yang dialami oleh rakyatnya, sedangkan rakyatnya itu hidup di sebuah negeri yang suatu ketika dahulu dikatakan negeri yang terkaya di Malaysia.



Pada minggu-minggu yang akan datang Sarawak Report menjalankan siri-siri siasatan dan kajian terhadap akibat rampasan tanah yang dilakukan oleh Taib. Perbuatannya itu telah menyebabkan kesengsaraan kepada mereka di mana kayu-kayu hutan mereka ditebang, tanah-tanah mereka dijadikan ladang kelapa sawit dan sungai-sungai mereka menjadi cetek akibat lumpur dan pencemaran. 



Setiap kali musim piliharaya mereka dijanjikan bekalan air yang bersih, tenaga elektrik, jalanraya yang sempurna, pekerjaan yang baru dan elemen-elemen pembangunan yang lain. Tetapi setelah 30 tahun memimpin negeri ini, Taib masih gagal untuk melaksanakan tanggungjawabnya untuk keselesaan rakyatnya sendiri.



Batang Ai sebagai contoh

 

Janji kosong Barisan Najis - Janji juta-juta pembangunan,
kemudian gelak sakan bila pulang ke Kuching
sebab berjaya menipu rakyat!!

Mari kita lihat keadaan di Batang Ai yang dihadapi oleh masyarakat Iban rumah panjang. Mereka telah dijanjikan RM70 juta dalam bentuk baikpulih prasarana dan perbelanjaan-perbelanjaan lain semasa pilihanraya kecil tahun 2009 oleh Taib dan BN. Sememangnya Taib mengumumkan perkara ini di depan para pengundi dan mencetaknya di akhbar-akhbar arus perdana sehari menjelang pilihanraya itu!



Ini adalah suatu kesalahan dan cubaan merasuah pengundi, yang boleh mengakibatkan Taib dimasukkan ke penjara jika dia dihadapkan ke mahkamah. Namun para pengundi telah memilih BN tetapi tetap tidak mempercayai janji-janji ini, kerana dua tahun kemudian hingga sekarang janji-janji itu belum ditunaikan sepenuhnya! Jurucakap PKR Nicholas Bawin menjelaskan kepada Sarawak Report bahawa orang-orang di Batang Ai belum melihat RM2, apa lagi RM70 juta yang dijanjikan itu!



Kami telah menghubungi beberapa penduduk rumah panjang yang telah dipaksa oleh Taib dalam tahun 1983 untuk meninggalkan kawasan asal mereka kerana memberi laluan kepada pembinaan empangan hidroelektrik (Taib dan BN kini merancang untuk memindahkan 600,000 orang asal untuk membolehkan 12 buah lagi empangan dibina jika mereka memenangi pilihanraya kali ini). 

 

Nasib rumah panjang Sarawak - Standard bekalan air
ciptaan Taib Mahmud!!

 

Orang-orang Batang Ai telah digalakkan berpindah ke penempatan yang baru dan dijanjikan bekalan air dan elektrik percuma, termasuk dijanjikan peluang-peluang mendapat pekerjaan yang sempurna dan pembangunan. Kami telah bertanya sudahkah janji-janji itu ditunaikan sepenuhnya?



Kami terkejut kerana mendapati setelah hampir 30 tahun mengharapkan janji-janji tertunai, kebanyakan rumah panjang masih TIADA BEKALAN AIR! Malah di rumah panjang Wong Pandak dan Wong Panjai, para penghuninya masih menggunakan air hujan yang ditadah. 



Begitu juga kanak-kanak sekolah di asmara sekolah Nanga Kesit tiada bekalan air bersih untuk diminum, mana kala rumah-rumah panjang di Scheme 1 dan Scheme 2 di kawasan Sebeliau tiada air bersih untuk mandi kerana sungainya berlumpur dan berkelodak akibat hakisan dari ladang-ladang kelapa sawit yang telah kian lama memenuhi sungai di situ.



Tiada bekalan elektrik



Seperti di kebanyakan kawasan di Sarawak, keluarga-keluarga miskin di Batang Ai kerap kali dipotong bekalan elektrik mereka kerana gagal menjelaskan bil-bil elektrik. Ini tidak menepati janji-janji BN semasa penduduk-penduduk itu ditempatkan di kawasan yang baru yang seharusnya menikmati bekalan elektrik percuma! 

 

Bandingkan rumah panjang dengan rumah ini - Tiada bekalan air di kampung, tetapi rakan niaga Mahmud Abu Bekir, Chris Chung dan dua abangnya ada TIGA rumah besar bersebelahan di Kuching! Dari mana datangnya kemewahan ini??

Janji-janji Taib dan BN rupa-rupanya bohong-bohong belaka! Tambahan lagi, orang-orang tempatan pernah dijanjikan keuntungan hasil dari tanah-tanah mereka yang diambil dan diusahakan oleh syarikat-syarikat perladangan. Namun keuntungan walau kecil mana pun belum lagi mereka terima, dan kawasan yang kecil untuk mereka bercucuk tanam pula berada terlalu jauh dari tempat mereka. 



Seperti mana yang dihadapi oleh kebanyakan komuniti tempatan di seluruh Sarawak, hutan yang pernah menjadi tempat mencari makanan dan tempat berteduh dahulu, telah pun dirampas dari mereka, tetapi keuntungan dan kemewahan yang terjana dari hutan-hutan itu telah disalurkan ke lain tempat. 



Sebaliknya Taib mempunyai rekod yang baik memenuhi janji-janji terhadap golongan orang-orang tertentu sahaja. Golongan ini terdiri dari ahli-ahli keluarganya sendiri dan juga kroni-kroninya dan rakan-rakan niaga yang kaya raya.



Kemewahan hidup Ketua Menteri dan keluarganya amat jauh berbeza dengan kemiskinan dan kesengsaraan hidup yang membelengu rakyatnya yang telah dirampasnya tanah-tanah. Inilah merupakan rekod-rekod yang perlu dinilai oleh PM Najib Razak semasa dia mengatur strategi-strategi menjelang pilihanraya negeri nanti. 



Rekod-rekod sebeginilah yang perlu dibandingkan dengan rekod-rekod pemimpin-pemimpin luar negara seperti Robert Mugabe dari Zimbabwe … atau Hosni Mubarak dari Mesir, atau Zine El Abdine Ben Ali dari Tunisia, atau Ali Abdullah Salleh dari Yemen, yang pernah dipetik sebagai berjanji tidak akan menggugat kesabaran rakyatnya dengan minta dipilih semula untuk penggal seterusnya setelah 30 tahun berkuasa.



Cukuplah sudah untuk Taib



Namun Taib fikir dia masih boleh memimpin dan baginya orang-orang Sarawak masih memerlukannya sebagai pemimpin mereka lebih dari 30 tahun. Bagi dirinya juga beristeri muda akan menambahkan tenaganya untuk terus bekerja merampas hak-hak rakyatnya untuk diri nya dan keluarganya. Sedangkan Sarawak kini sudah dihangatkan dengan lebih 200 kes-kes mahkamah berkaitan dengan rampasan-rampasan yang dilakukannya. 


PM Najib harus memikirkan apakah sejauh manakah dan seberat manakah tahap kesabaran rakyat Sarawak sanggup bertahan dan berhadapan dengan semua ini?

Mubarak's Defeat Is US-Zionist Defeat:The Aggression Of Zionist US Terrorism

Inna solati wa nusuki wamah yaya wawamati lil lahi robil 'alamen ( " Truly my prayer, my sacrifice, my living nnd my dying is for God lord of the world " ) " Establish Ad-deen n govern d world with it; Islamu yaklu wala yakla 'alaih " Universal Justice n Peace,borderless 4 ALL 'Baidatun toyyibatun warobbun ghafoor" ( A State of Prosperity, Peace n Blesseth by God )

Tuesday, February 8, 2011

Zionist and US imperialism have been the word aggressor, suppressor and oppressor towards the third world and under-developed countries. Japan was bombed by US nuclear bombs in Hiroshima and Nagasaki . Vietnam was destroyed for ten years. Somalia was attacked by US aggressions. Afghanistan being occupied by US military . Iraq, ten of thousands died in US conquest and aggressions . All these never occurred in US but in the poor and under-developed countries. US is save! Palestine for decades has been a battle-field of Israel and US supports killing innocent civilians. Israel is the reputation of US.

Thus, US and Zionist have caused mass destructions and chaos in this world. UN and most of the OIC are subordinates of US and the victims of Zionist conspiracies. The greed of the world old giant is oil as in Iraq where no nuclear plant was found and Afghanistan oil wells by killing the people with the military occupation.

The latest being Egypt as a satellite of Zionist-US to take control of the Middle East and the muslim world as a whole. The defeat of the murderous autocrat Mubarak-Suleiman’s Pharaoh dictatorial regime is the defeat of Zionist-US for good.

Warships of 800 troops were sent by US to the land of the Pharaoh so as to sustain Mubarak’s aggressions. Behind Mubarak –Suleiman is Zionism and US aggressions and terrorism. But US-Israel hypocrisy shows by its dramas of portraying ‘Policeman of the world” which is in actuality is the WORLD GANGSTERISM, TERRORISM and IMPERIALISM .

Who was behind the late Shah Iran if not Zionist and US . Likewise, US should liberate itself from the Zionist conspiracies and stop becoming its subordinate controlling UN and the Middle-East because history has proven that US-Zionist was chased away in Iran by the Islamic Revolution . US was also driven off from Somalia an underdog country which is not a super power . At the end of the day US had left Vietnam after killing millions of innocent civilians and innocent young American soldiers died for nothing being forced by the imperialist nation to die for imperialism and terrorism in the Vietnam War.

US should take all these as a lesson not as a license to kill. Back off from Egypt and stop supporting autocrats and making them as its subordinates. In this cyber era; slavery is no more a tradition of the third –world. US as a sick old giant and is dying and the whole world is against US now. No country wants to be the subordinate or a slave of another country. If this happens , look what happened to Iran . 

The whole masses chased away the autocrat regime, security force , CIA , Zionist and US. North Korea, Venezuela, Cuba, Russia, China ,Iran ,Turkey, Sudan , and Syria don’t give a damn to America.

Suleiman the puppet of US-Zionist won’t stay long and his days are numbered. For the reformist, it’s better to die as martyrs in dignity rather than to live in slavery and embarrassment . Let there be a new nation of Independent Egypt being born in peace, harmony , dignity , solidarity and sovereignty. Tahrir Square and Alexandria Liberation Square will liberate the masses, the protesters and the reformist demonstrators through out the world for the true meaning of freedom, liberation , democracy and the people’s sovereignty once and for all.

Suleiman –Mubarak have lost their legitimacy and it’s time for them to leave, resign and dissolve the parliament immediately and call for a fair and free election. Let the world defeat Zionist-Israel and US imperialism and terrorism in Egypt now and forever!. And let there be peace and harmony in this world.

Down with Suleiman, down with Mubarak’s regime, down with US terrorism and Zionist conspiracies in Eqypt as a starting point to liberate the Middle-East , Arab World and the Muslim World as a whole and defeat the imperialist–terrorist-zionist in Egypt for good. If Iran’s Islamic Revolution succeeded in doing so and Tunisia began it . 

Why not Egypt as one of the world’s oldest civilization as Persia/ Iran is succeeds as well by His Grace. GOD IS THE GREATEST!

By: Nash Ar-Rawy / 08.02.11. www.nasharrawy.blogspot.com

Meet Cikgu Shida From Parit - Waka Waka !!

Meet C.S.D.P. @ CikShidaDariParit, a 38-year-old school-teacher and mime artiste from Perak, who is breaking out of the mould of what society expects of her.



“I’m not a professional artist. I have no basics in acting, singing or dancing and I’m not an IT expert also. I’m just an ordinary woman and a teacher. I do all the videos by myself from recording, make up till the editing and I’m only using used materials,” she says.

If society had more people like CikShida and fewer of the right-wing bigots (like those burning leaflets about Balik Pulau today) and racists around, I think Malaysia would be a much happier place, don’t you think? That is why we have to nurture more creative people so that we can challenge the narrow prejudices and stereotypes that often straitjacket our own thinking and confine us to pigeon holes.

She adds in her blog:
As you know, a hobby is something that you enjoy doing in your spare time. Doing something that you enjoy definitely makes you happy. If you are happy, it’s good not just for your work but also to the people around you and for me of course my work as a teacher and my pupils. 

Making and creating these videos needs not just talent and creativity, but also you must be 100% in good shape and mind, because you need to act, dance, make all kind of movements, gestures and expressions and then do the editing process. In other words, you are an active and a healthy person. For me those are fun things to do. I like. And by showing the videos worldwide, it builds up my self esteem and gives me satisfaction with a lot of views, subscribers, friends and especially when people tell me that they like, enjoy and are happy watching the videos. 

So next I can tell my pupils if teacher can do it, why can’t you! Show your talent, be brave, be confident, always believing in yourself, don’t be afraid of the mockery… JADIKAN SEMUA EJEKAN DAN KATA-KATA KEJI TERSEBUT SEBAGAI PEMBAKAR SEMANGAT UNTUK MENGHASILKAN YANG LEBIH BAIK. 

These videos are not just to motivate myself but also to motivate my pupils. I also use miming while I’m teaching my pupils – for example, they read the sentences and I mime or I read the sentences and they mime… makes learning English more exciting. This hobby, creating miming videos of yourself, is also good to prevent your children from going outside the house and getting involved with unhealthy activities because they can do it in their own bedroom, just like me, so you know where your children are. 

It is also good to develop the child’s memorisation skill because before you can do the miming, you need to memorise the lyrics first. And last but not least, this is also my way of entertaining people.

source from anilnetto blog

albanjari di astro awani ?

Media sosial yang ditakrifkan sebagai media untuk interaksi sosial merupakan antara medium baru dalam perhubungan dan berkomuniti yang mendapat sambutan ramai dengan peningkatan mendadak dalam sedekad. 

Dalam dunia ICT hari ini, perkataan seperti blog, twitter, sms, mms, youtube dan facebook bukan merupakan suatu yang asing tetapi sudah mendasasi kehidupan harian warga dunia termasuk Malaysia.

Namun, seiring dengan perkembangan tersebut telah timbul kebimbangan apabila teknologi ini sekali lagi menjadi manipulasi individu atau kumpulan tertentu. Melalui media baru ini, maklumat peribadi pengguna dikatakan menjadi mangsa kecurian oleh penyangak yang kemudian menggunakannya untuk kepentingan sendiri. Tidak kurang juga yang ditipu dalam laman-laman sosial ini sehingga mengalami kerugian material yang amat besar.

Apakah kita mahu meletakkan masalah ini sebagai kelamahan media sosial, atau kita perlu melihat kembali kepada diri manusia sendiri yang mudah terpedaya dengan tipu muslihat, atau sikap tamak kita yang akhirnya menjebakkan kita dalam perangkap yang disediakan.

Pada masa sama, apakah yang boleh kita perbuat untuk mendepani masalah seperti ini seperti kita sebagai pengguna media sosial dan bagaimana tindakan terbaik yang boleh memberi kesan paling berkesan kepada pelaku kesalahan.

Dalam apa juga perkara atau permasalahan, ia memerlukan tata kerja penyelesaian menyeluruh bermula daripada diri kita sebagai pengguna, sentiasa peka dan prihatin mengenai kedudukan kita serta berjaga-jaga dengan tindakan orang lain. Juga, tidak mengambil mudah dengan mendedahkan maklumat sulit dan penting kita kepada pengetahuan umum.

Kerajaan mempunyai Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) yang diberi kuara pemantauan, membuat peraturan dan penguatkuasaan bagi melindungi pengguna dan negara daripada perlakuan jenayah, tetapi hukuman yang berat semata-mata tidak memadai untuk membendung jenayah seumpama ini. Seperti juga jenayah-jenayah lain, pengguna tidak boleh beranggapan bahawa mereka bebas daripada pemerhatian penjenayah yang sentiasa mencari mangsa.

Jenayah media sosial sseiring dengan kecanggihan hidup hari ini, dan sebagai pengguna, kita perlu meletakkan diri dalam keadaan yang berdaya tahan daripada tindakan penyanggak siber. (u-wartawan)

Topik: Memerangi Jenayah Media Sosial
Tarikh: 11 Februari 2011
Masa: 10 mlm (Siaran Langsung)
Saluran 501 (Astro Awani).


(*) Maaf bro..tajuk sikit gempak..! Tak paa..kaa ?

18SX - Artis perempuan mencarut, bontot yang lumat ?

Pelakon Ifa Raziah mencetuskan kontroversi apabila melemparkan perkataan yang agak “panas” kepada seorang pelakon melalui Twitter dan Facebook miliknya pada Sabtu lalu. Menerusi laman sosial itu, Ifa memanggil pelakon berkenaan sebagai perempuan murahan selain menasihatinya supaya tidak terus menyalak seperti anjing berikutan kenyataan pelakon tersebut dalam rancangan Melodi pada 30 Januari lalu kononnya turut mengaitkan Ifa Raziah.

Kata-kata yang dikeluarkan Ifa Raziah terhadap artis yang dipercayai ditujukan untuk Safura menerusi laman sosial miliknya. Ifa Raziah yang juga Pengarah Urusan, Zenzoria ketika dihubungi menjelaskan tujuannya melemparkan kata-kata kasar menerusi Facebook dan Twitter miliknya kerana tidak berpuas hati selepas melihat kenyataan artis berkenaan iaitu Safura Ya‘cob berserta keratan akhbar dan gambar mengenai kes mereka yang disiarkan menerusi rancangan Melodi bagi menerangkan kemelut yang melanda mereka selama ini.

“Saya tidak berpuas hati dengan kenyataan dia(dalam Melodi) bahawa kemelut antara kami telah selesai. Biarpun dia tidak menyebut nama saya tetapi gambaran yang diberikan oleh rancangan hiburan tersebut sangat menjurus kepada saya.

“Di sini saya ingin jelaskan kemelut kami belum lagi selesai dan masih lagi berjalan di mahkamah. Dia yang memulakan angkara ini mengapa dia kata sudah selesai?” soal Ifa.

Jelas Ifa, isu saman menyaman sejak tahun 1998 di Mahkamah Tinggi dan kemudian berlanjutan di Mahkamah Rayuan pada tahun 2007 sudah selesai apabila Safura diarahkan membayar kos mahkamah sebanyak RM500. Namun menurut Ifa dia masih belum menerima sebarang bayaran daripada pelakon itu sehingga hari ini.

Menerusi Twitter pula, pergaduhan mulut turut berlaku diantara pengikut laman sosial itu. Ifa juga turut mengemukakan tuntutan ganti rugi sebanyak RM100,000 dan saman malu di Mahkamah Tinggi pada tahun 2007 terhadap Safura.

“Dia yang memulakan tindakan untuk menyaman saya tetapi kedua-dua saman itu diketepikan mahkamah. Malah dia pula yang diarahkan bayar kos guaman sebanyak RM500. Itu pun masih belum dijelaskan lagi.

“Dan atas dasar profesional, saya tidak pernah beritahu perkara ini di mana-mana akhbar biarpun sudah lebih 10 tahun perkara itu berlalu. Tapi dia dengan mudah cakap masalah di antara kami sudah selesai,” katanya.

Sementara itu, di Twitter yang sama, Ifa turut berbalah dengan beberapa pengikutnya apabila segelintir mereka memberi komen negatif terhadap Ifa berhubung pendapatnya terhadap Safura menerusi laman sosial berkenaan.

“Saya cakap begitu untuk mengajar mereka yang kurang ajar agar menghormati artis dan jangan terlalu merendah-rendahkan golongan artis yang mereka tidak suka.

“Saya kecewa dengan segelintir manusia yang tidak minat dengan seseorang artis dan mencaci artis tersebut. Jika mereka tidak suka dengan saya tolong jangan campur urusan saya,” katanya berang dengan segelintir pengikut Twitter yang melemparkan cacian kepadanya.

Jelas Ifa, dia tidak mahu berdiam diri dan terus dipandang hina oleh segelintir pihak yang gemar merendah-rendahkan martabatnya sebagai seorang artis.

Sebelum ini Safura pernah mengemukakan tuntutan ganti rugi sebanyai RM500,000 daripada Ifa Raziah dengan mendakwa penyanyi dangdut itu telah secara salah dan dengan niat jahat kepada wartawan untuk menulis, mencetak dan menyiarkan kenyataan mengenainya (Safura) dalam majalah Media Hiburan edisi 10-16 Oktober, 1998 dan edisi 31-06 November, 1998.

Safura mendakwa Ifa Raziah telah mengadakan temu bual dengan wartawan majalah itu dan memberitahu dia (Ifa Raziah) baru sahaja sembuh daripada penyakit ganjil serta penyakit itu disebabkan oleh seorang rakan artis.

Dalam pembelaannya, Ifa Raziah mengaku memberitahu wartawan yang dia baru sahaja sembuh daripada penyakit ganjil tetapi menafikan membuat kenyataan bahawa penyakit itu disebabkan oleh seorang rakan artis iaitu Safura.

Twitter yang Panas !

Align Center
sumber: mstar

:: blank ::

..

albanjari ONLINE blog :: NEW Followers

:: albanjari Online Popular Posts ::

:: List Blog ::

:: albanjari Online 40's Blog List Update ::

:: Kepada rakan blogger yang mahukan blog disenaraikan di bloglist ABO sila tinggalkan url blog sahabat di ruang shoutbox wak di bahagian sidebar untuk tindakan. Makluman

:: New 30's bloglist@ABO ::

:: Editor albanjari online ::

Semua tulisan di blog ini sekadar mewakili pandangan peribadi penulis. Menulis blog sejak 2006. Mantan Presiden Sekretariat Blogger PAS Perak. Penulis juga seorang ahli bersekutu untuk group Media Perak. Jawatan akhir di dalam politik - Setiausaha Politik.

:: SketsaPRU13@albanjari online V2 |