PANAS BERAPI HARI INI :: albanjari Online's Feed ::

:: EDISI BUKAN BIASA-BIASA :: TUNGGU PAPARAN 2016

18SX : Pesta sentuh payudara - seb baik di China, tidak di 'melaka' !

Penduduk bandar Eija di wilayah Yunnan di China percaya bahawa roh-roh hantu yang resah di bandar mereka yang meninggal dunia ketika perang saudara mahukan 10 gadis sunti dan belum pernah disentuh semasa perayaan 'Bulan Hantu Lapar'. Untuk mengelakkan mereka masuk ke neraka, para gadis ini akan membiarkan lelaki menyentuh payudara mereka.

Kepercayaan yang tahyul ini mendorong manusia untuk melakukan pelbagai perkara. Tetapi amalan ini merupakan salah satu amalan yang paling luar biasa. Dari 14 hb hingga 16 hb 'Bulan Hantu Lapar' ini, para lelaki di bandar ini dibenarkan menyentuh payudara gadis. Papan Tanda sambutan Pesta Menyentuh Payudara di Bandar Eija. Ini adalah untuk menghormati Jie Monai (Pesta Menyentuh Payudara).

Festival ini bermula menurut legenda tempatan semasa era Dinasti Sui (581 SM - 619 SM) apabila kebanyakan remaja lelaki di bandar itu terpaksa menyertai tentera dan telah meninggal dunia di dalam peperangan. Menurut kepercayaan mereka, roh lelaki yang mati ini tidak tenang kerana mereka belumn menyentuh seorang perempuan sebelum ini. Oleh itu, mereka mahukan 10 gadis sunti yang belum disentuh untuk menemani mereka di akhirat.

Bagi mengelakkan gadis-gadis ini daripada dipilih oleh roh-roh tersebut, gadis sunti yang berusia 15 tahun dan ke atas - akan meminta lelaki menyentuh payudara mereka, dan adat ini telah diteruskan turun temurun ke generasi mereka. Bagi pendapat anda - sama ada disentuh oleh roh-roh jahat atau oleh seorang lelaki sebenar secara langsung - Yang mana satu pilihan anda?


4 comments:

 1. mountdweller said...

  Hantu Lapar atau Lelaki 'lapar'?

 2. serenity9260 said...

  wat the heck???masyuk giler diorang!!

  1.Kereta Control Mario Kart
  2.Coklat Dibuat Dengan Belon(23 Gambar)
  3.Smartphone Terbaru Motorola,Motorola Photon 4G Berkuasa NVIDIA(10 Gambar Dan Video)

 3. Anonymous said...

  1: Apabila kehidupan ditadbir dgn menggunakan akal fikiran semata, beginilah jadinya. Penggunaan fikiran semata juga telah menyesatkan dua penganut agama samawi terdahulu iaitu penganut yahudi dan kristian.
  2: Nyatalah sebijak mana sekalipun makhluk yang bernama manusia, ia tetap memerlukan satu bimbingan yang Maha Bijak agar kebijaksanaan sang manusia tidak tersesar dek mainan nafsu serta hasutan syaitan.
  3: Bimbingan itulah yang ALlah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang kirimkan dan bernama ISLAM.
  4: Namun Islam perlu dihayati dan di anuti secara syumul atau menyeluruh utk menyerlahkan kehebatan dan keindahannya.
  5: Mereka yang mengambil Islam secara serpihan aalah kufur dan jika berusaha menguatkuasakan penghayatan Islam yang serpih adalah sebenar-benar pengkhianat Islam di bumi ALlah ini.

 4. Awan Fantasia said...

  ternyata sesat...ISLAM BEST!!

  Entry Terkini :
  Bersama DRAMA BAND......!!
  Motor Masa Depan Yang Bergaya !!

:: blank ::

..

albanjari ONLINE blog :: NEW Followers

:: List Blog ::

:: albanjari Online 40's Blog List Update ::

:: Kepada rakan blogger yang mahukan blog disenaraikan di bloglist ABO sila tinggalkan url blog sahabat di ruang shoutbox wak di bahagian sidebar untuk tindakan. Makluman

:: New 30's bloglist@ABO ::

:: Editor albanjari online ::

Semua tulisan di blog ini sekadar mewakili pandangan peribadi penulis. Menulis blog sejak 2006. Mantan Presiden Sekretariat Blogger PAS Perak. Penulis juga seorang ahli bersekutu untuk group Media Perak. Jawatan akhir di dalam politik - Setiausaha Politik.

:: SketsaPRU13@albanjari online V2 |