PANAS BERAPI HARI INI :: albanjari Online's Feed ::

:: EDISI BUKAN BIASA-BIASA :: TUNGGU PAPARAN 2016

Talk-Talk Series (10) - apa lancau kejadahnyer..buduhhh ?

" Muhyidin terkejut ramai ke sekolah tak sarapan., " - Umur dah tua. Badan dah macam guni beras. Dah biasa duduk rumah besar melaut-laut. Bil api dan bil air berjuta-juta sebulan. Memang la terkejut !

Makan sedap. Biasa makan mewah-mewah. Dah biasa makan benda mahal-mahal. Makan benda segar-segar. Tempatan ada impot pun ada. Memang terkejut dibuatnya.

Pendek kata, semua bawah telunjuk. Semua boleh dapat. Main arah sahaja. Apa dikehendaki semua boleh dapat. Cakap apa sahaja, berlumba-lumba inang dan dayang bawak dulang.

Bukan macam kita rakyat marhaen. Sudah lah rumah mahal nak mampos. Rumah hanya untuk orang kaya. Orang miskin menyewalah sampai masuk kubur. Nasib baiklah kalau berjimat gila babi, api boleh dapat free. Tapi kalau anak ada 14 orang, nak jimat air dan api apa lancau kejaadahnyer ?

Kita rakyat marhaen, makan apa yg boleh mengenyangkan bukan makan apa yg dihajati. Beras mahal. Lauk mahal. Tepung gula mahal. Minyak mahal. Sayur mahal. Nasib baik ada sayur beracun Cameron Highland. Sayur baik-baik dan elok dah dihantar ke Singapura.

Dah berpuloh-puloh tahun UMNO/BN memerintah, masih tak tau berapa ramai orang miskin di Tanah Melayu ini?

Itu la pasal, kalau asyik nak membesarkan batang leher sendiri, anak bangsa selama ini pergi sekolah tak sarapan pun haram tak tau ! ~ Talk-Talk wak Raden with Libang Libu

3 comments:

  1. mr edz said...

    pegi keje pun jarang sarapan..

  2. UDE KENANG said...

    students aku dari bekas negara russia kata, kerajaan mereka bagi rumah free, api diskaun, ayo free. setiap hari dapat roti percuma mengikut jumlah penghuni rumah..... BEKAS NEGARA KOMUNIS tu...

  3. azmie said...

    jgn risau wak, sket hari lg skolah pun utk org ada2 shj, mcm dulu2. org miskin mn mampu nak hantar anak ke sekolah. bunga2 dah nampak dah

:: blank ::

..

albanjari ONLINE blog :: NEW Followers

:: List Blog ::

:: albanjari Online 40's Blog List Update ::

:: Kepada rakan blogger yang mahukan blog disenaraikan di bloglist ABO sila tinggalkan url blog sahabat di ruang shoutbox wak di bahagian sidebar untuk tindakan. Makluman

:: New 30's bloglist@ABO ::

:: Editor albanjari online ::

Semua tulisan di blog ini sekadar mewakili pandangan peribadi penulis. Menulis blog sejak 2006. Mantan Presiden Sekretariat Blogger PAS Perak. Penulis juga seorang ahli bersekutu untuk group Media Perak. Jawatan akhir di dalam politik - Setiausaha Politik.

:: SketsaPRU13@albanjari online V2 |