PANAS BERAPI HARI INI :: albanjari Online's Feed ::

:: EDISI BUKAN BIASA-BIASA :: TUNGGU PAPARAN 2016

Teruk sangatkah taraf hidup rakyat sekarang?

Semalam saya mengisi minyak kereta di Shah Alam. Sewaktu sedang beratur untuk membayar, ada seorang hamba Allah ni tiba-tiba mengomel mengutuk Najib dan kerajaan UMNO BN atas alasan tidak berjaya mengawal harga minyak. 

Boleh dikatakan 100% mereka yang beratur di stesen tersebut untuk membayar juga memberi respons yang sama kepada statement dari hamba Allah tadi. Termasuk ada 2 orang dari keturunan Cina dan ada 4 atau 5 orang Melayu saya rasa. Satu statement dari hamba Allah itu saya masih ingat, "Kita jangan bagi BN menang lagi next election, kita cuba pulak PR."

Kemudian saya ke sebuah pasaraya untuk membeli barang keperluan. Sewaktu beratur untuk membayar, di hadapan saya ada sapasang suami isteri juga sedang beratur. Saya dapat lihat, si isteri dan suami sedang berbalah untuk membeli barang keperluan. Saya tidak dapat mendengar dengan jelas, tetapi dari tindakan si suami, saya dapat rasa si suami tidak bersetuju untuk membeli barang-barang tertentu tetapi si isteri mahukan juga. Akhirnya si suami mengalah dan terus meletak barang-barang di kaunter bayaran. Bila cash register memberi total angka RM108.40, tiba-tiba si suami meminta cashier untuk membuang 2 ekor ayam yang bernilai dalam RM12. Jadi total yang si suami kena bayar cuma RM96 lebih. Pada kiraan saya, si suami cuma ada RM100 sahaja dan beliau tidak mampu membeli lebih dari itu.

Petang sebelum pulang ke rumah, saya singgah ke gerai goreng pisang di tepi jalan di flat berdekatan Kota Kemuning. Sewaktu saya hendak membeli goreng pisang, keropok lekor dan kuih-muih, ada seorang hamba Allah yang saya rasa baru turun dari bas kilang dan ingin pulang ke rumah flat yang berdekatan. Hamba Allah ini bertanya harga goreng pisang. Kakak yang menjual itu memberitahu 4 untuk RM1. Dia minta 2 aje dan terus memberi RM0.50 kepada kakak tersebut.

Adakah hidup rakyat Malaysia majoritinya susah sangat sekarang ini???? Menitis air mata saya bila melihat keadaan ini.(Fatamorgana71)

4 comments:

 1. benci be-End said...

  Rakyat tak susah wak...sape kata rakyat susah???royak bui sapa?rakyat susah sikit2 jah...hok senang banyak puok be-end...celaka!InsyaAllah bantuan Allah akan tiba untuk PRU13 nanti...humbangkan be-end ni ko longkang!

 2. Anonymous said...

  cubalah jangan jadi bodoh dan bebal...orang yang isi minyak tu memang la penjilat tegar Pakatan Haprak...yang kat pasar raya dan beli goreng pisang tu adalah contoh rakyat Malaysia yang pandai berjimat cermat!! takpon org tersebut jenis yang dah takde duit...lom cukup bulan duit dah pokai..jenis tak reti menyimpan dan menabung...hutang keliling pinggang..
  tu lah!! kalau dan mentaliti tu penjilat jubur anwar & nik ajis @ najis, benda yang simple ni pon nak di politikkan!!
  Blah la!!

 3. Anonymous said...

  tlg jgn kluarkan komen yang hanya menyebelahi pihak anda shj...be a GENTLEMaN..

 4. UMNO Kera said...

  Situasi semasa yg berlaku di seluruh negara ,Itu golongan Rakyat yg terasa kesan BN(barang Naik) mungkin bagi fanatik BN tak terasa pasal duit komisen/rasuah belum abis, mungkinkah situasi begini berlaku di kalangan pemimpin BN semasa membeli belah, rakyat sehari cuma seratus yg mampu di belanjakan tapi pemimpin BN sehari ja sudah sejuta di habiskan..BANGKITLAH RAKYAT MALAYSIA YG TERTEKAN DENGAN BN ,JATUHKAN PEMIMPIN YG MENYUSAHKAN RAKYAT...HIDUP RAKYAT PERLU PEMBELAAN..

:: blank ::

..

albanjari ONLINE blog :: NEW Followers

:: List Blog ::

:: albanjari Online 40's Blog List Update ::

:: Kepada rakan blogger yang mahukan blog disenaraikan di bloglist ABO sila tinggalkan url blog sahabat di ruang shoutbox wak di bahagian sidebar untuk tindakan. Makluman

:: New 30's bloglist@ABO ::

:: Editor albanjari online ::

Semua tulisan di blog ini sekadar mewakili pandangan peribadi penulis. Menulis blog sejak 2006. Mantan Presiden Sekretariat Blogger PAS Perak. Penulis juga seorang ahli bersekutu untuk group Media Perak. Jawatan akhir di dalam politik - Setiausaha Politik.

:: SketsaPRU13@albanjari online V2 |