PANAS BERAPI HARI INI :: albanjari Online's Feed ::

:: EDISI BUKAN BIASA-BIASA :: TUNGGU PAPARAN 2016

Apabila noh omar di'senonoh'kan bik mama dengan 'rock' melon !

(*) Bro..! Gua tanah ratus-ratus ekar takder bro, tapi tanah INI, memang tentu 'NANTI' hak gua bro. Agak-agak ro$mah dan Irish nak ker majukan tanah tu ? Mana tau boleh bangunkan kubur gua nanti ala-ala makam pahlawan yang nilainya Nizar kata cecah RM60 juta. Agaknya mau siap ada WIFI dan kolam renang kot?

Tapi tadi aku terbaca kisah dermawan wanita bernama Rosmah mendermakan RM 600 ribu buat persatuan ibu tunggal...aku tak heran nilai tu sebab dia ni tidur pun hotel ratus ribu satu malam... belum kire belanja dia kat Paris lagi... tapi yang menariknya.. derma itu duit hasil tanam melon...lebih menarik ianya ditanam satu syarikat.

Syarikat tu pulak tak dijelaskan berapa bahagian yang dia dapat... kalau ada syarikat yang tanam secara percuma...lepas tu hasilnya didermakan ...alangkah mulianya syarikat itu...derma pulak atas nama Datin RM ni....alangkah ikhlasnya.

Ekoran dari itu saya telah meminta syarikat Iris Corporation Berhad untuk menanam 'rock melon' di kawasan Seri Perdana. Projek ini telah dimulakan tahun lalu dan alhamdulillah kini ia membuahkan hasil dengan pendapatan pertama berjumlah RM600,000," katanya pada majlis penyampaian sumbangan itu di Seri Perdana di Putrajaya.

Rosmah berkata projek itu akan diteruskan pada masa akan datang, namun hasilnya akan disumbangkan kepada persatuan-persatuan lain.

Aku nak cadangkan supaya sapa sapa yang ada tanah terbiar...jemputlah Iris Corporation ni untuk majukan.... mungkin dia nak tolong.(ANAK SENGAT)


ROSMAH HEBAT. HEBAT ITU ROSMAH.

Isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor hari ini menyampaikan sumbangan bernilai RM600,000 kepada Majlis Pertubuhan Ibu Tunggal 1Malaysia, yang merupakan pendapatan sulung hasil projek tanaman 'rock melon' di kediaman rasmi Perdana Menteri di Seri Perdana di Putrajaya.

Diusahakan oleh syarikat Iris Corporation Berhad, projek itu pada mulanya memperuntukkan kawasan seluas dua hektar di Seri Perdana, namun hanya 0.4 hektar sahaja yang sesuai digunakan untuk projek tersebut.

Rosmah berkata idea untuk menjadikan kawasan lapang di Seri Perdana sebagai kawasan tanaman itu datang apabila beliau banyak mendengar kisah golongan ibu tunggal yang penuh cabaran dalam meneruskan kehidupan dan membesarkan anak-anak setelah ketiadaan suami seperti yang sering dipaparkan media.

"Saya amat tersentuh dengan situasi seperti ini, dari itu datanglah idea untuk melaksanakan satu projek di mana hasilnya kelak akan diagih-agihkan kepada mana-mana persatuan yang memerlukan.

"Ekoran dari itu saya telah meminta syarikat Iris Corporation Berhad untuk menanam 'rock melon' di kawasan Seri Perdana. Projek ini telah dimulakan tahun lalu dan alhamdulillah kini ia membuahkan hasil dengan pendapatan pertama berjumlah RM600,000," katanya pada majlis penyampaian sumbangan itu di Seri Perdana di Putrajaya.

Rosmah berkata projek itu akan diteruskan pada masa akan datang, namun hasilnya akan disumbangkan kepada persatuan-persatuan lain.

Dalam pada itu Rosmah berkata hak ibu tunggal di negara ini perlu diberi perhatian serius, dan mereka harus dapat menikmati hak asasi yang sewajarnya agar haknya dapat dicapai dan dilindungi secara menyeluruh dan bersistematik.

Beliau berkata setiap persatuan ibu tunggal juga perlu bergiat lebih aktif dan proaktif dengan menganjurkan program-program yang membantu mereka menambah ilmu pengetahuan serta kemahiran.

"Hakikatnya ibu tunggal kini tidak lagi boleh dipinggir dan terpinggir atau hanya menjadi penerima manfaat daripada hasil pembangunan, sebaliknya mereka harus turut terlibat dengan lebih aktif sebagai ejen perubahan kerana saya percaya mereka adalah kaum wanita yang merupakan tiang utama kepada pembangunan dan perubahan.

"Bagi memastikan golongan ini terus relevan dalam arus pembangunan, saya menyeru supaya para ibu sekalian supaya tidak berhenti berusaha meningkatkan kemampuan diri agar menjadi golongan yang lebih berpengetahuan, berkemahiran dan
inovatif," katanya.

Rosmah turut menyeru semua pihak dan agensi yang berkaitan serta sektor swasta supaya mengambil inisiatif serta langkah-langkah yang lebih pantas dalam meningkatkan penyertaan golongan wanita dalam sektor pekerjaan seperti memperkenalkan konsep bekerja dari rumah dan menubuhkan lebih banyak pusat asuhan kanak-kanak di setiap organisasi.

- Bernama

2 comments:

  1. otaklunyai said...

    Padanlah tu dua2 ekor nih... spesis tong dram cuma yg sekor tu macam tong minyak tar... dudukkan dua2 ekor ni dalam satu lubang... dah padanlah tu...

  2. Mohamadazhan hjDesa said...

    salam wak, hope sihat2 ya wak

    Bik mama ni dah macam raja dah kat Malaysia, apa yang dia cakap semua keliling jadi Pak Turut...

:: blank ::

..

albanjari ONLINE blog :: NEW Followers

:: List Blog ::

:: albanjari Online 40's Blog List Update ::

:: Kepada rakan blogger yang mahukan blog disenaraikan di bloglist ABO sila tinggalkan url blog sahabat di ruang shoutbox wak di bahagian sidebar untuk tindakan. Makluman

:: New 30's bloglist@ABO ::

:: Editor albanjari online ::

Semua tulisan di blog ini sekadar mewakili pandangan peribadi penulis. Menulis blog sejak 2006. Mantan Presiden Sekretariat Blogger PAS Perak. Penulis juga seorang ahli bersekutu untuk group Media Perak. Jawatan akhir di dalam politik - Setiausaha Politik.

:: SketsaPRU13@albanjari online V2 |