PANAS BERAPI HARI INI :: albanjari Online's Feed ::

:: EDISI BUKAN BIASA-BIASA :: TUNGGU PAPARAN 2016

Maaf , Ketuanan Melayu UMNO tidak laku dipasar yer !

Apek..,ini ikan barapa harga? (Apek tunjuk dengan jari 1Malaysia) Kambong RM10 satu kilo, itu Tursi RM10 linggit 1 kilo, itu curut RM8 linggit 1 kilo..

Errr..! itu sotong apek? (sekali lagi apek tunjuk jari 1Malaysia) Sotong kicik RM10 linggit 1 kilo, busat lorr RM14 linggit 1 kilo..^#

Ooor..itu kambong besar punya apek? (sekali lagi si apek tunjuk jari 1Malaysia) "itu kambong jalok kaa? itu manyak mahai seikalang hoo, RM14 linggit 1 kilo..! 

Ayoo..yo apek..apa pasal manyak mahal ? 

Haiyaa..lagi mau tanya.., lu tak tau kaa? Lagi ikan pun sulah manyak kolang. pi laut mau tangkap pun tak sinang..ayaq laut selalu 'mati', kadang-kadang 1 bulan mau 3 kali lorr itu ayaq laut 'mati'..(dalam hati gua, dah macam YB UMNO plak..dok mati selalu..hmmm!)

Lu timbang itu sotong besar punya 1 kilo arr...tapi wa tak mau lu punya harga..manyak mahaii.! Wa mau lu jual itu sotong besar RM8 satu kilo boleh? 

Haiyaa...mana boleh maa..! Sikalang lu meniaga kaa.., wa yang meniaga? (sambil angkat2 kening) Manyak gila ini olang...! Tiunasengg..otak sulupa limau lokam !! (bebel-bebel)

Hei..apek..lu tau saya siapa? Saya MELAYU apek. (sambil tumbuk2 dada) Lu kena hormat saya. Lu kena hormat Melayu sama itu KETUANAN MELAYU.  Sekarang saya mau tanya lu. "lu tuan kaa..wa tuan? Itu UMNO cakap Melayu itu TUAN dalam ini malaysia ! So..lu mesti ikut cakap tuan laa ? Kasi saya harga macam saya..err..macam lu punya 'tuan' mintak ?

Lancau lu..! Lu ingat lu punya 'tuan' bikin wa punya 'lancau' jadi kecik kaa? Lu mau itu harga, lu mintak sama lu punya tuan laa..err..sapa lu punya tuan tadi ?

"UMNO !"

Hmm..! betoi, lu pi mintak sama dia...Mintak sama lu punya tuan UMNO.

Moral of the story : Maaf , Ketuanan Melayu UMNO tidak laku dipasar yer ! Kah..kah...kah ! Bodoh punya orang UMNO..termasuk ler menteri kapunden yang jaga harga barang untuk 'melayu' UMNO..! 

3 comments:

  1. muraisenja said...

    Perumpamaan yg sgt cantek

  2. Anonymous said...

    Bukan di pasar sahaja, di stesen minyak pun tak laku.

  3. bomosiam said...

    Salam dr dlm Gua Bkt Putus, G.Semanggoi..

    Jin said: " Boss! Klu dah tak laku, mesti haga dia murah. Jom Boss! Kita beli borong suma sekali Ketuanan Melayu tuu..!"

    " Hoi Mangkuk! Klu dah tak laku tu, maknanya, tak dak kualiti, cheapsale punya barang !"

    " Tapi Boss! Takkan tak bleh pakai lansung kut? "

    " Entahlah.. Klu nak pakai jugak, jenuh la kena tonyoh, kena basuh , kena samak dulu kot! "

    " Boss! Budak 9:14 tu kata, kat stesyen minyak pun , tak laku! "

    " Apa plak ni? Mana ada stesyen minyak jual seluaq!! "

    " Boss cakap apa ni? Ketuanan Melayu tu... seluaq ka?! "

    " Abiss.. klu bukan seluaq, apa kejadah menatang tu? "

    Jin : ? ? ? ? !!

:: blank ::

..

albanjari ONLINE blog :: NEW Followers

:: List Blog ::

:: albanjari Online 40's Blog List Update ::

:: Kepada rakan blogger yang mahukan blog disenaraikan di bloglist ABO sila tinggalkan url blog sahabat di ruang shoutbox wak di bahagian sidebar untuk tindakan. Makluman

:: New 30's bloglist@ABO ::

:: Editor albanjari online ::

Semua tulisan di blog ini sekadar mewakili pandangan peribadi penulis. Menulis blog sejak 2006. Mantan Presiden Sekretariat Blogger PAS Perak. Penulis juga seorang ahli bersekutu untuk group Media Perak. Jawatan akhir di dalam politik - Setiausaha Politik.

:: SketsaPRU13@albanjari online V2 |