PANAS BERAPI HARI INI :: albanjari Online's Feed ::

:: EDISI BUKAN BIASA-BIASA :: TUNGGU PAPARAN 2016

Bloggers@Sarawak : Fotofiksyen - Penjajah 'baru' Sarawak !

Lihat foto disebelah kiri. Itulah.., penjajah 'baru'. Baru 30 tahun ! Nafsu tengah besar punya gila. Tak cukup power ? Gambir Sarawak, kan aku yang punya. Biar 'kebas' 7 hari 7 malam, baru 'labenon' bah..! Uhh !!

Duit ? Tak ubah seperti 'sampah' saja pada aku. Aku kan Raja. Raja Brooke 'baru'. Kalau 'kitak' sekadar punya tanah sekangkang 'berok', jangan celupar sama aku. Aku 'raja' di sini. Raja 'penyamun'..!

Penyamun tanah rakyat Sarawak. Jika tidak, masakan penyamun itu mampu punya tanah yang luasnya 357,980 hektar di Sarawak ? Raja yang gila..! Gila menyamun ! Apa 'kitak' kira tak menyamun ituk ? Beli tanah urang asal, RM250 sehektar..itu bagus untuk 'kitak' ? Pundekk..lu ! Bah..itu bukan urang Sarawak yang kata, itu aku yang ajar sama urang Iban. Kalau itu raja datang bawa duit, lepas ambil, bilang terus sama dia, pundekkk loo ! Jika itu 'raja' tanya apa ituk ? Kitak tunjuk saja ibu jari. Faham ?

* kitak - dalam bahasa Iban ertinya 'kamu'.

[..] BN dijangka akan menabur jutaan ringgit bukan sahaja kepada pengundi, malah kepada calon-calon KEADILAN yang bertanding pada empat hari terakhir kempen Pilihan Raya Negeri Sarawak.

Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli mengulas demikian laporan mengenai calon KEADILAN bagi kerusi DUN Baleh, Bendindang Manja yang ditawarkan sejumlah wang supaya menarik diri daripada bertanding pada pilihanraya 16 April ini.

“Kita menjangkakan wang akan digandakan dan ia di luar kawalan kami. Pihak lawan sememangnya menggunakan taktik ini, bahkan hanya satu hari selepas penamaan pun ada diantara calon KEADILAN yang ditawarkan untuk menarik diri.

“Tapi, syukurlah setakat pemantauan kita, calon-calon masih bersama dengan rakyat. KEADILAN akan mengawal supaya tiada anasir Barisan Nasional yang akan mendekati untuk membeli calon kita,” kata Rafizi pada sidang media di Bilik Gerakan Utama KEADILAN, dekat Satok.

Beliau menjelaskan, sehingga kini tidak ada tanda yang menunjukkan calon-calon KEADILAN akan goyah walaupun tahu bahawa tawaran tersebut akan datang dari pelbagai pihak.

“Agak sukar sekarang ini bagi mereka menarik diri dan mengkhianati melihatkan kepada gelombang sokongan rakyat,” kata Rafizi. Dalam pada itu, Rafizi mengingatkan kepada pengundi di Sarawak bahawa jumlah ribuan ringgit yang ditawarkan adalah terlalu sedikit jika dibandingkan dengan 30 tahun penderitaan rakyat Sarawak.

“Mereka beri seribu kita minta dua ribu. Mereka beri dua ribu, kita minta tiga ribu. “Justeru saya ulang kepada para calon untuk turun bertemu dengan rakyat dan beritahu mereka untuk ambil wang itu, sebab ia memang wang anda.

“Tetapi undi adalah rahsia. Jangan lepaskan peluang, kerana hanya masa inilah sahaja kita mampu buat perubahan. Jika mahukan perubahan, undilah Pakatan Rakyat,” ujarnya. (Perakite)Yang miskin itu kamek, yang kaya itu 'dia'. Rejim Pehin menindas rakyatnya, papa kedana selama 30 tahun. Foto ini telah dipukul kamera di perkampungan menuju ke Sg. Sebuyau lewat beberapa hari lalu. "anak labenon dijaga 'susu'nya, anak sendiri memancing berudu, susu itu apa bah..?

0 comments:

:: blank ::

..

albanjari ONLINE blog :: NEW Followers

:: List Blog ::

:: albanjari Online 40's Blog List Update ::

:: Kepada rakan blogger yang mahukan blog disenaraikan di bloglist ABO sila tinggalkan url blog sahabat di ruang shoutbox wak di bahagian sidebar untuk tindakan. Makluman

:: New 30's bloglist@ABO ::

:: Editor albanjari online ::

Semua tulisan di blog ini sekadar mewakili pandangan peribadi penulis. Menulis blog sejak 2006. Mantan Presiden Sekretariat Blogger PAS Perak. Penulis juga seorang ahli bersekutu untuk group Media Perak. Jawatan akhir di dalam politik - Setiausaha Politik.

:: SketsaPRU13@albanjari online V2 |