PANAS BERAPI HARI INI :: albanjari Online's Feed ::

:: EDISI BUKAN BIASA-BIASA :: TUNGGU PAPARAN 2016

Pengundi Akan TOLAK BN - Dr. Mahathir

Thursday, July 7, 2011

KUALA LUMPUR: Tindakan keras yang dilakukan oleh kerajaan terhadap Bersih 2.0 (Gabungan Pilihan Raya Bebas dan Adil) boleh menjejaskan peluang mereka untuk menang dalam pilihan raya umum akan datang, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau menambah bahawa pengundi mungkin berpaling menentang Barisan Nasional jika mereka merasakan bahawa kerajaan sedang mencabul hak-hak mereka.

"Apa sahaja yang kerajaan lakukan (sekarang), ia akan dipantulkan pada pilihan raya. Jika mereka (pengundi) merasakan bahawa kerajaan ini menindas, mungkin kerajaan akan kehilangan undi," katanya pada sidang akhbar di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

"Tetapi ada beberapa orang yang berfikir bahawa kerajaan terlalu lembut ... contohnya, (ada yang bertanya) "Mengapa mereka harus membenarkan demonstrasi di dalam dewan?"

Mahathir bagaimanapun, mengelak sama ada kerajaan telah keterlaluan dalam tindakan keras ke atas Bersih, sambil berkata "itu sekadar pendapat".

"Saya fikir kerajaan berpendapat mereka perlu mengambil tindakan keras, sesetengah orang berfikir kerajaan tidak seharusnya mengambil tindakan keras. Malah di dalam kerajaan, terdapat beberapa (orang) yang setuju, dan ada beberapa (orang) yang tidak; ini adalah perkara biasa," katanya.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kerajaan telah mengambil tindakan keras ke atas aktivis dan penyokong Bersih.

Dengan mengambil pendirian keras, polis telah menahan ramai orang yang hanya memakai baju-T Bersih. Pejabat Bersih di Petaling Jaya telah di serbu tanpa waran, dengan beberapa penganjur kumpulan itu dipanggil untuk disoal siasat.

Tiga puluh aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM), termasuk Ahli Parlimen Sungai Siput, Dr D Jeyakumar, ditahan kerana memiliki kemeja-T yang menampilkan wajah-wajah pemimpin komunis. Enam daripada mereka telah ditangkap semula di bawah Ordinan Darurat (EO).

Kementerian dalam negeri juga telah bertindak keras untuk menghapuskan Bersih, terus menganggap ianya menyalahi undang-undang, walaupun NGO ini mendapat pengiktirafan daripada Yang di-Pertuan Agong Sultan Mizan Zainal Abidin.

Kesan menjejaskan. Untuk demonstrasi, Mahathir berkata bahawa mereka hanya boleh dibenarkan jika sudah tidak mempunyai jalan lain.

"Jika anda mahu berdemonstrasi, lakukan apabila sudah tiada cara lain untuk menyuarakan pandangan," katanya, sambil menambah bahawa tuntutan pilihan raya Bersih dapat diselesaikan dengan cara yang lain.

Beliau juga berkata demonstrasi adalah hak kebebasan yang dibenarkan dalam sebuah negara demokrasi.

Walau bagaimanapun, dengan melihat Mesir sebagai contoh, beliau memberi amaran bahawa perhimpunan yang berterusan mungkin mempunyai kesan yang menjejaskan sesebuah negara.

"Anda perlu berhati-hati setiap kali anda melakukan perkara ini. Saya baru pulang dari Mesir ... mereka melakukan demonstrasi besar untuk menumbangkan kerajaan. Tetapi selepas itu, mereka masih melakukan demonstrasi," katanya.

Mahathir menambah bahawa sebagai kesan daripada demonstrasi yang berterusan di sana, negara itu telah mengalami kemerosotan ekonomi.

Beliau juga berkata bahawa dia mengetatkan kawalan demonstrasi dari kedua-dua belah pihak politik ketika beliau berkuasa.

"Pada tahun 1986, apabila Umno mahu menunjukkan kekuatan, mereka mahu membawa masuk 500,000 orang ke Kuala Lumpur. Kami menghalangnya. Bukan sahaja kepada pembangkang, kita juga menghalang walaupun dari pihak kerajaan," katanya.

Bagaimanapun beliau mengelak apabila merujuk kepada komen pedas anak perempuannya Marina Mahathir terhadap penghapusan Bersih.

"Saya tidak selalunya bersetuju dengan anak perempuan saya, tetapi itu adalah haknya. Saya memberikan kebebasan demokrasi. Saya tidak ada pendapat (mengenai dirinya)," katanya sambil ketawa.

Marina sebelum ini mengutuk kerajaan seperti "negara dunia ketiga", dan menyerang pihak-pihak tertentu yang melakukan serangan peribadi terhadap Pengerusi Bersih, Ambiga Sreenevasan. (Kredit : FMT/telah dialihbahasakan oleh authorfethal)


3 comments:

 1. Anonymous said...

  bodo je madey ni.nak kutuk,kutuk la betol2.main tarik2 plak.

  1.Takyah Bukak Pintu,Buang Air Dekat Pintu Aje
  2.Terrafugia,Kereta Terbang Pertama Dipasarkan Pada 2012
  3.Bila Beruk Indonesia Pegang Kamera

 2. cekli@abg chor said...

  TERIMA KASIH TUN....
  BANYAK FAKTOR YANG MENYEBABKAN UNDI AKAN BERALIH KEPADA PEMBANGKANG BUKAN SEKADAR KERANA BERSIH...BANYAK LAGI

  KALAU TUN DAH ADA KESEDARAN ITU KENAPA YANG LAINNYA BEGITU ANGKUH DAN SOMBONG KEPADA RAKYAT?

 3. facepu said...

  PRU dah nak tiba..

  TERKINI!!:
  10 SENJATA PERANG ZAMAN SILAM!!
  LOKASI BERSIH 2.0 DIDEDAHKAN!!

:: blank ::

..

albanjari ONLINE blog :: NEW Followers

:: List Blog ::

:: albanjari Online 40's Blog List Update ::

:: Kepada rakan blogger yang mahukan blog disenaraikan di bloglist ABO sila tinggalkan url blog sahabat di ruang shoutbox wak di bahagian sidebar untuk tindakan. Makluman

:: New 30's bloglist@ABO ::

:: Editor albanjari online ::

Semua tulisan di blog ini sekadar mewakili pandangan peribadi penulis. Menulis blog sejak 2006. Mantan Presiden Sekretariat Blogger PAS Perak. Penulis juga seorang ahli bersekutu untuk group Media Perak. Jawatan akhir di dalam politik - Setiausaha Politik.

:: SketsaPRU13@albanjari online V2 |